Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Konavoska vina i ledenice" ispred Revelina

30.04.2022.

07:01

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

"Konavoska vina i ledenice"

"Konavoska vina i ledenice"

Foto: Agroturizam Konavle / -

Udruga Agroturizam Konavle, u okviru manifestacije "Proljeće u Konavlima", danas u 11.30 organizira atraktivno predstavljanje konavoskih vina i tradicije pod nazivom "Konavoska vina i ledenice ".

Događaj će se prirediti na Trgu oružja, ispred Revelina.

Konavljani će na tradicionalan način u narodnoj nošnji u Grad, na tovaru, donijeti led iz Konavala i konavoska vina koja će se predstaviti i rastočiti uz prigodni program.

Događaj će oživjeti tradiciju dopremanja leda u Dubrovačku republiku iz ledenica sa Sniježnice koji je u ta vremena predstavljao pravu senzaciju. Dubrovački gospari svakodnevno su i u vrijeme ljetnih vrućina koristili led. Prema zapisima koji datiraju iz 1783. godine, od 20. svibnja do 20. kolovoza u Grad je došlo više od 15 tona leda što znači da je prosječna dnevna potrošnja bila 170 kg. Bio je to samo jedan od prestižnih proizvoda koji su Gradu i Republici priuštile čarobne Konavle. Danas se u Konavlima proizvode izvrsna vina, a vrh vinske ponude predstavljaju malvasije konavoskih proizvođača.

Događanje se provodi uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.