Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Koncert u znak sjećanja na Maestra Iva Dražinića

19.11.2015.

15:23

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dubrovački simfonijski orkestar i Hrvatska radiotelevizija najavljuju koncert u znak sjećanja na Maestra Iva Dražinića, u srijedu 25. studenoga, u Franjevačkoj crkvi s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Nastupit će talijanski orkestar Mitteleurope Orchestra kojim će ravnati dirigent Giovanni Pacor, dok će kao solistica nastupiti violončelistica Vanda Đanić. Nastup orkestra iz talijanskog Portogruara gdje je Mo. Dražinić niz godina vodio orkestar idealna je prigoda za predstavljanje novog CD-a Glazbeni dvor Mo. Iva Dražinića, u izdanju Hrvatske radiotelevizije i Croatia Recordsa.  Na CD-u se većinom nalaze snimke Radio Dubrovnika.
 
Maestro Dražinić napustio nas je iznenada 13. srpnja ove godine u 74. godini života na svom rodnom Lastovu. Bio je dugogodišnji šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, umjetnički voditelj i jedan od osnivača zbora Libertas, a zbog svog neiscrpnog rada okrunjen je"Nagradom Grada Dubrovnika", te nagradom "Luka Sorkočević". O njegovoj iznimno uspješnoj glazbenoj karijeri svjedoče i imena umjetnika s kojima je surađivao. Neka od njih su Justus Franz, Christoph Eschenbach, Werner Tripp, Natalia Gutmann, Ivo Pogorelić, Ilja Grubert, Goran Končar, Vladimir Krpan, Patrick Gallois, Marielle Nordmann, Dubravka Tomšič, Grigori Zhislin, Vatslav Hudaček, Leonid Brumberg, Ofra Harnoy, Tamara Smirnova, Anatasia Kitruk, Oleg Kagan, Uto Ughi, Lazar Berman, Naum Starkman...
 
Glazbeni dvor Mo. Dražinića na jednom mjestu okuplja neke od najzanimljivijih snimki koncerata s DSO-om na Dubrovačkim ljetnim igrama, snimljenih i pohranjenih u arhivu Hrvatskog radija Dubrovnik. Riječ je o djelima poput Kantate za solo sopran, mještoviti zbor i orkestar - Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro Borisa Papandopula, zatim Albinonijev Koncert za obou i orkestar u d-molu uz solistu Mladena Glavinovića, Mozartov Koncert za klavir i orkestar u B-duru s velikim Christophom Eschenbachom, Schumannov Koncert za klavir i orkestar u a-molu s jednako uvaženim pijanistom Justusom Frantzom...
 
Ovaj koncert sjećanje je na voljenog Maestra koji je učinio mnogo za kulturu i glazbu Grada, kako bismo se zajedno prisjetili svih lijepih trenutaka i svih sjajnih koncerata koje nam je Maestro Ivo Dražinić podario.
Program koncerta 25. studenoga kojeg će izvesti Mitteleurope Orchestra pod ravnanjem dirigenta Giovannija Pacora i solistica Vanda Đanić uključuje Respighijevu Serenadu za mali orkestar,  Schumannovu Simfoniju br.1 i Elgarov Koncert za violončelo i orkestar u e-molu. 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.