Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Koncertom CONTRASTS započinje četvrti Stradun Classic

26.09.2021.

10:36

Autor: Radio Dubrovnik

DSO

DSO

Foto: - / -

Renomirana klarinetistica i artist in residence DSO-a, Marija Pavlović kao umjetnička direktorica festivala komorne glazbe Stradun Classic ponovno ove godine okuplja međunarodno prepoznate i istaknute glazbenike u Kneževu dvoru.

U suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom priprema seriju od četiri koncerta koji će privući domaću i stranu publiku.

Komorna glazbena priča počinje koncertom CONTRASTS, na kojem uz Mariju Pavlović nastupaju Gordan Nikolić, violina; Maria Meerovitch, klavir; Tom Owen, oboa; Pieter Nuytten, fagot; Boštjan Lipovšek, rog te naši rogisti Toni Kursar i Martin Hrćan.


Naši nam glazbenici pripremaju glazbeni doživljaj izvedbom skladbi L. van Beethovena, F. Poulenca i B. Bartóka koje će oduševiti i najzahtjevniju publiku. Prvi festivalski koncert uvest će nas uz pratnju klavira na kojem će svoju viruoznost pokazati pijanistica Maria Meerovitch u novi glazbeni spektakl koji je DSO pomno pripremao posljednjih mjeseci za našu domaću i stranu publiku.

Pijanistica Maria Meerovitch rođena je u Sankt Peterburgu u obitelji ne-glazbenika. Ipak, glazba je bila važan dio obiteljskog života, a Maria je sa šest godina započela glazbeno obrazovanje. S osam godina prvi put je nastupila u Dvorani filharmonije u Sankt Peterburgu.

Godine 1990. Maria je stigla u Belgiju nakon što je dobila stipendiju "Fonds Alex de Vries"- Zaklade Y. Menuhin, diplomirala na Kraljevskom konzervatoriju u Antwerpenu (cum laude) i odmah započela predavati glasovir i komornu glazbu na istoj instituciji. Svoj je glazbeni put nastavila osvajajući brojne međunarodne nagrade i suradnjom s orkestrima diljem Europe. Bavi se istraživačkim radom koji uvelike olakšava mladim glazbenicima prilagodbu na umjetnički život.

Koncert počinje u 21 sat u Kneževu dvoru, a ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima Orkestra (Luža, Dubravka, Slanica), na web stranici www.dso.hr i pred Dvorom prije koncerta. Posjetitelji će moći po promotivnim cijenama degustirati vina udruge Plavac mali koja će svoje proizvode nuditi u atriju Dvora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.