Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčula i Mljet uključeni u projekt zaštite kulturno-povijesnih cjelina

05.12.2020.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Predstavnice Regionalne agencija DUNEA Gorana Margaretić i Ivana Prce održale su radni sastanak sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije kojim je službeno započela provedba pilot aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu provedbe projekta WINTER MED.

Pilot aktivnost se odnosi na izradu stručne podloge „Integralna zaštita kulturno-povijesnih cjelina postojećih naselja u otočnim krajolicima kao preduvjet za održiv i odgovoran cjelogodišnji turizam“.

Na područjima otoka Korčule i Mljeta identificirat će se i valorizirati vrijedne kulturno-povijesne cjeline te odrediti smjernice njihove obnove i očuvanja kroz prostorne planove.

Time će se zapravo usmjeriti pažnja na povijesne cjeline i dijelove cjelina otočnih naselja koje danas ne uživaju zaštitu temeljem Zakona. Takva područja su zanemarena, tretiraju se isto kao i novi dijelovi naselja, uništavaju tradicionalni tip organizacije i naselja, ulica i kuća, stvarajući uniformno naselje koje nema karakter.

Izrada stručne podloge je preduvjet za uključivanje navedenih kulturno – povijesnih cjelina u turističke strategije i programe kojim bi se stvorila nova ponuda, odnosno povezivanje s rekreacijskim, izletničkim, biciklističkim te agrarnim, eno i gastro turizmom, agro turizmom, zdravstvenim, znanstvenim i inim turizmima.

Cilj projekta WINTER MED je promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na otocima na području Mediterana uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine. Nositelj projekta je Udruženje toskanskih regiija, a Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.