Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčula uz Međunarodni dan muzeja

18.05.2021.

14:18

Autor: Radio Dubrovnik

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se u svijetu obilježava danas 18. svibnja, Gradski muzej Korčule je na web-stranicama objavio mapu 22 slike s motivima Korčule i Badije, autora arhitekta i konzervatora Ćiril Metod Ivekovića.

Iveković je u prvim desetljećima 20. stoljeća fotografijom dokumentirao spomenike. Serije fotografija su uobličene u šest mapa, a šesta je nazvana Otoci Rab, Hvar, Korčula.

Posjetitelji web-stranice izražavaju zadovoljstvo estetskim i dokumentarnim vrijednostima da prošećeću spomeničkim ambijentima povijesnog grada Korčule i okolice. U desetljećima koja su slijedila fotografirani spomenici doživjeli su promjene.

Jednako tako fotografije vrhunskih tehničkih obilježja dokumentiraju očuvane detalje spomenika i ambijenata.

Posebno su važne one koje bilježe izgubljene dijelove cjeline. Neki detalji imali su izrazito mjesto u urbanom rasteru grada, sudjelujući u stvaranju ambijenta simboličkim značenjem i umjetničkim izrazom te kao kulturno dobro. O njihovoj nepovratnoj ljepoti i značenju danas svjedoče pisana riječ i fotografska zabilješka.

Uvećane fotografije Čirila Metoda Ivekovića bile su izložene na izložbi Korčula na fotografijama Čirila Metoda Ivekovića u hotelu Marko Polo na izložbi koju su 2010. zajednički ostvarili Turistička zajednica grada Korčule i Gradski muzej Korčula.

Jedan od najvrjednijih muzejskih predmeta u vlasništvu Gradskog muzeja je brončano kucalo, rad Tizianna Asspettija iz 17.st. Pripadalo je obitelji Arneri. Nalazilo se na vratima kojim se palači Arneri  pristupa prolazeći kroz živopisno dvorište.

Fotografija Čirila Metoda Ivekovića koja ga prikazuje svjedoči povijest vlasništva i smještaj kucala u autentičnom ambijentu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.