Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

09:21 / 12.06.2020.

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Korčulani obilježili blagdan Tijelova

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Korčulani su iskoristili u četvrtak pred noć da bi uz ovaj neradni dan, svojim boravkom na svečanoj svetoj misi u župnoj crkvi u katedrali sv. Marka, zatim i u procesiji okolo grada dali svoj doprinos proslavi svetkovine Tijelova.

"Blagdan je to tijela i krvi Gospodina Isusa Krista, u kojemu se pokazuje jedinstvo čovjeka i Boga", rekao je na propovijedi korčulanski župnik don Frano Kuraja, s napomenom da je Krist dajući sebe za nas otvorio pristup vječnom životu.

"U Euharistijskom Kristu Bog je odgovorio na našu temeljnu potrebu za ljubavlju i to na duboko ljudski način, obuhvaćajući svojom ljubavlju sve naše ljudsko, kako bi nas obdario svime onim što on jest", rekao je Kuraja.

Nakon svečane svete mise uslijedila je svečana procesija okolo grada, u kojoj su bratimi Svih Svetih, Sv. Roka i Gospe od utjehe-pojasa (Mihovilci) te brojni puk pratili Presveto za Gospodinom sadržanim u istaknutoj pokaznici, kako bi je svi vidjeli, obožavali i slijedili.

Bratimi su po tradiciji nosili liturgijske vrijednosti s brojnim velikim upaljenim voštanim svijećama, koje su davale poseban vizualni i još više duhovni osjećaj ljepote korčulanske večeri, gdje su se isticali i skorašnji ovogodišnji prvopričesnici koji su nosili košarice s cvijećem i posipali po cesti ostavljajući tako trag kuda je sve prošao Isus u Presvetom oltarskom sakramentu.

Procesija se zaustavila pored kule Svih Svetih gdje se častio Oltarski Sakrament te je uz molitvu župnik don Frano Kuraja blagoslovio grad na sve četiri strane svijeta, pokazujući Kristovu prisutnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.