Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčulani žele obnoviti gradske obrambene utvrde

07.06.2020.

11:44

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Grad Korčula kao nositelj, uz projektne partnere Korčulansku razvojnu agenciju KORA d.o.o i Turističku zajednicu Grada Korčule pripremili su za provedbu projekt "Revitalizacija obrambenih utvrda grada Korčule".

Prema podacima korčulanskog gradonačelnika Andrije Fabrisa, proračunska vrijednost projekta je 5.256.187,40 kuna, uz dio iz Europskog fonda za regionalni razvoj 4.204.949,92 kuna.

"Provedbeni projekt će biti predstavljen građanstvu, nakon čega uz novu financijsku konstrukciju slijedi ishođenje građevinske dozvole", napominje gradonačelnik Fabris, koji objašnjava glavne sastojke pripremnog projekta kojega je izradila KORA.

Opći cilj integriranog programa "Revitalizacija obrambenih utvrda grada Korčule" je integracija programa revitalizacije kulturne baštine grada Korčule s aktivnostima privatnog i civilnog sektora koja osigurava unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom, poboljšanje turističkih pokazatelja i veću konkurentnost lokalnog gospodarstva.

Program uključuje obnovu i opremanje dva pojedinačno zaštićena kulturna dobra (utvrda Forteca te Velika i Mala kneževa kula), ali i obnovu ostalih kula i zidina (kula Svih svetih, Arsenal, kula Revelin, Knežev dvor- interpretacijski centar nematerijalne kulturne baštine, južni obrambeni zid) koje zajedno čine atraktivan turistički proizvod.

U sklopu programa će se unaprijediti i lokalna infrastruktura, točnije tržnica na kojoj se prodaju tradicionalni lokalni proizvodi i ljetna pozornica koja pruža temelj za razne kulturno-zabave programe.

Privatni partneri će se fokusirati na ugostiteljski sadržaj (konoba i ugostiteljski prostor u sklopu Arsenala), dok će organizacije civilnog društva i ostali zainteresirani dionici na autentičan način ukomponirati nematerijalnu kulturnu baštinu u ovaj jedinstveni integrirani turistički proizvod (viteški plesovi i glazbena tradicija).

Program uključuje potencijalne partnere iz javnog, privatnog i civilnog sektora što pridonosi njegovoj integriranosti i vrijednosti. Poseban naglasak programa je stavljen na primjenu digitalnih tehnologija te prijenos znanja o njihovom korištenju na sve zainteresirane poduzetnike i građane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.