Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčulanske lojenice uz blagdan svetog Martina

09.11.2020.

14:43

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Približava se svetkovina Svetoga Martina, čiji se kult uz taj dan 11. studenoga u korčulanskoj tradicijskoj kulturi ogleda u legendama, pripravi lojenica, veselju, koledarskim ophodima i pjesmama, koje su posvećene sv. Martinu i njeguju se u Korčuli preko sto godina.

Po starom tradicijskom običaju večer prije svetkovine na takozvanu “vižiju” gradskim ulicama idu manje skupine kolendara, koji se uz svijetlost ferala zaustavljaju pred pojedinim kućama, zapjevaju himnu – kolendu svetog Martina. Nakon toga kraće druženje, zajedničko čašćenje uz posebno jelo lojenicu, i idu dalje.

U sklopu obilježavanja Sv.Martina zadnjih desetak godina korčulanski Centar za kulturu organizira natjecanje u spravljanju korčulanskih lojenica te završnim okupljanjem ponajboljih hrvatski klapa pod nazivom „Susret klapa „Martinovo lito".

Nažalost, epidemiološke mjere zbog korona virusa ove godine ne dozvoljavaju ni kolendavanje ni susret klapa. Preostaje natjecanje u spravljanju korčulanskih lojenica, i to samo u prisustvu stručnog žirija, a lojenice će se moći donijeti u dvoranu Centra za kulturu (na bočna vrata dvorane) u utorak, 10. studenog, na vižiju Sv. Martina, od 18 do 19 sati.

Nakon ocjenjivanja žiri će objaviti rezultate na facebook stranici Centra za kulturu i na Radio Korčuli, a lojenice će se moći degustrirati sutradan ujutro, 11. studenog na blagdan Sv. Martina ispred trgovine "Cukarin"u Korčuli.

Stručni žiri je u sastavu: Rezi Matijaca Žaknić, Stanka Kraljević, Elza Brčić, Franica Tasovac i Toni Lozica, koji će osim ukusa, mirisa, izgleda i strukture ocjenjivati i način prezentacije na tanjuru.

Ovaj omiljeni kolač lojenica izrađuje se od brašna, kvasca, vanilije, šećera, korice limuna i naranče, cimeta, oraščića, rakije od ruža, oraha, badema, suhih smokava, grožđica te pinjola. U odnosu na starinski recept sada se umjesto loja koristi svinjska mast, kako bi se mogla izrađivati cijelu godinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.