Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Kršćansko lice kulture": Program "Skrivene crkvice Dubrovnika"

18.03.2021.

09:20

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

U sklopu drugog izdanja manifestacije "Kršćansko lice kulture" u organizaciji Dubrovačke biskupije u četvrtak 18. ožujka i subotu 20. ožujka donosi program „Skrivene crkvice Dubrovnika“ - šetnju uz stručno vodstvo s upoznavanjem manje poznatih crkava i crkvica u staroj gradskoj jezgri

Šetnju koja kreće s Trga oružja u 16 sati vodi Lidija Begić, licencirani turistički vodič.

"Pozivamo vas u šetnju nesvakidašnjim ulicama i predjelima Grada u potrazi za skrivenim i manje znanim dubrovačkim crkvama, crkvicama i kapelicama uz pratnju licenciranog turističkog vodiča Lidije Begić"; ističe se u pozivu.

Projekt upoznavanja manje poznatih crkava, crkvica i kapelica u Gradu, kojega su osmislili povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i teolog mr. sc. Petar Marija Radelj, ostvaren je prvi put u travnju 2014. u sklopu Festivala mladih Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku kao „Dan otvorenih vrata dubrovačkih crkava, crkvica i kapela“, a zatim je, sljedeće godine, bio i dio dubrovačkog programa „Dana kršćanske kulture“ pod nazivom "U crkve pozvani - obilazak crkvica i kapela u dubrovačkoj gradskoj jezgri“. Kako su autori projekta tada istaknuli „kroz dubrovačke crkve i kapelice ne zrcali se samo kršćanski duh koji ih je zamislio i izgradio već one svjedoče i trajnu otvorenost svijetu i suvremenim umjetničkim stilovima svakoga razdoblja“, one su „važni biljezi u tkivu Grada jer prikazuju čitav urbanistički raspon svojom veličinom i stilom: od skromnih crkvica, preko kapelica u sklopu gradskih kuća i palača, redovničkih i bratovštinskih crkava, pa sve do katedrale“.

Upravo nadahnuta tim projektom, Lidija Begić osmislila je šetnju ulicama Grada s otkrivanjem crkava, crkvica i kapelica koje nisu česti objekti posjeta niti turistima, niti samim Dubrovkinjama i Dubrovčanima. Dvosatna šetnja koja će u dva termina, u četvrtak, 18. i u subotu 20. ožujka početi u 16 sati na Trgu oružja uključuje penjanje i spuštanje brojnim skalinima uskih, često i vijugavih gradskih ulica, pa preporučamo sportsku obuću.

Zbog epidemioloških razloga ograničen je broj sudionika, stoga molimo da se zainteresirani najave na telefonski broj +385(0)20/324 909.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.