Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kult slavljenja svetog Roka raširen na Pelješcu

16.08.2021.

13:29

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Kult slavljenja svetoga Roka, zaštitnika od kuge i kužnih oboljenja od davnina je raširen i na Pelješcu i slavi se u više župa pelješkog i stonskog dekanata: svečanije u Kuni gdje mu je u župnoj crkvi matici posvećen oltar.

Kao i na Draču u janjinskoj općini kao zaštitnik mjesta, u Trpnju gdje mu je u 17. stoljeću na najvišem brežuljku podignuta zavjetna crkva, u Žuljani i u zaselku Karmen iznad Orebića.

I ove godine u popodnevnim satima bit će veselo u maloj luci Crkvice podno Kune i brda Rota gdje je početkom 20. stoljeća na svom imanju kapelicu u čast svetoga Roka podigao hrvatski slikar Kunovljanin Mato Celestin Medović.

U Crkvicama je naime od 1970. godine običaj da se upravo na svetoga Roka održava natjecanje djece u plivanju, a mališanima koji prvi put proplivaju dodjeljuju diplome i nagrade.

Organizatorima kunovskim mamama i volonterima pridružit će se i poznati dubrovački DJ rođeni Kunovljanin Gordan Prišlić Vjeverica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.