Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Kultura u điru" novouređenim lokrumskim Lazaretom

04.07.2020.

16:11

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Javna ustanova Rezervat Lokrum i Dubrovački muzeji organizirali su obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti otoka Lokruma, uključujući benediktinski samostan te novouređeni Lazaret koji je predstavljen javnosti kroz stručno vodstvo više kustosice Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivone Michl.

Odluku o gradnji lazareta na sjevernoj strani Lokruma dubrovački Senat donio je 1534. godine. Gradnja je s prekidima trajala do 1586. godine i nikada nije dovršena jer su Dubrovčani u međuvremenu shvatili da bi mogao poslužiti kao neprijateljsko uporište. Sredinom 17. stoljeća kamen iz Lazareta korišten je za gradnju gradskih zidina, a na njegovom području benediktinci su podigli maslinik.

Program Javne ustanove Rezervat Lokrum i Dubrovačkih muzeja održao se u sklopu projekta "Kultura u điru", a partneri su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, ustanove u kulturi te gradski kotari/mjesni odbori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.