Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Kultura u điru" stiže u lokrumski Lazaret

04.07.2020.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Javna ustanova Rezervat Lokrum i Dubrovački muzeji organiziraju danas obilazak kulturno – povijesnih znamenitosti otoka Lokruma, u sklopu kojeg će javnosti prvi put biti prezentiran novouređeni Lazaret. Polazak je u devet sati iz Porta.

Odluku o gradnji lazareta na sjevernoj strani Lokruma dubrovački Senat donio je 1534. godine. Gradnja je s prekidima trajala do 1586. godine i nikada nije dovršena jer su Dubrovčani u međuvremenu shvatili da bi mogao poslužiti kao neprijateljsko uporište. Sredinom 17. stoljeća kamen iz lazareta korišten je za gradnju gradskih zidina, a na njegovom području benediktinci su podigli maslinik.

Obilazak Lazareta vodit će viša kustosica Arheološkog muzeja Ivona Michl koja će posjetitelje, zajedno s djelatnicima stručne službe JU Rezervata Lokrum, provesti i kroz kompleks benediktinskog samostana.

"Molimo sve posjetitelje da i na ovom događanju ostanu odgovorni i pridržavaju se preporučenih epidemioloških mjera, održavajući fizički razmak te da ponesu neko osvježenje i prikladnu obuću i odjeću. Cijeli program je besplatan, a povratak s otoka predviđen je u 11:15. Tijekom vožnje brodom obvezno je nošenje zaštitne maske", ističu iz Dubrovačkih muzeja.

Program Javne ustanove Rezervat Lokrum i Dubrovačkih muzeja održava se u sklopu projekta "Kultura u điru", a partneri su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, ustanove u kulturi te gradski kotari/mjesni odbori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.