Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Lerove "Vjerenice" na Igrama večeras

22.08.2015.

00:30

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na programu 66. Dubrovačkih ljetnih igara večeras je nastup Studentskog teatra Lero s predstavom "Vjerenice" Davora Mojaša.

  Završni je to dio dramskog program festivalske sezone. Ovo je treći nastup Studentskog teatra Lero s "Vjerenicama" na Igrama. S istom predstavom Lerovci su nastupili i u sklopu kazališnog programa ovogodišnjeg Splitskog ljeta odigravši "Vjerenice" u Dioklecijanovim podrumima. Autentična svjedočenja, dokumente i razne druge prizive jednog vremena dramatizirao je i režirao Davor Mojaš. Ostvarena je tako predstava koja, prepoznatljivom lerovskom scenskom poetikom, teatralizira jedan dio dubrovačke povijesti svakodnevnice. Predstava ponire u povijest Dubrovnika, njegove  tajene priče i prizore tame. Silovane žene, izvanbračna djeca, nahodi, sudska svjedočenja, priznanja, presude, zatočenja, ubojstva, sudbine marginalki, trag nahodišta, oporuke i lutke „teatra vlasti“ – ishodišni su povodi predstavi.  Scenografkinja i kostimografkinja je Dubravka Lošić , tehničko vodstvo i realizacija scene u rukama je Mata Brnjića, oblikovatelj svjetla je Antonio Ljubojević a tonsku montažu potpisuje Viktor Lenert. U predstavi igraju: Ksenija Medović, Jasna Held, Zvončica Šimić, Ana Petrović i Barbara Damić uz glas Sebastijana Vukosavića. Izvedba je u Studentskom teatru Lero u Lazaretima večeras u 21 sat i 30 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.