Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Likovna radionica "Držićev imaginarij" u Solitudu

12.09.2020.

12:21

Autor: Radio Dubrovnik

Dom Marina Držića

Dom Marina Držića

Foto: - / -

U sklopu projekta Kultura u điru, Dom Marina Držića poziva na likovnu radionicu "Držićev imaginarij", koja će se u 18 sati održati u parku s dječjim i sportskim igralištem u Solitudu. Na likovnoj radionici za sve uzraste polaznici će se izražavati likovnom slikarskom tehnikom grataža na papiru.

Tema radionice su lokaliteti Grada na kojima je Držić boravio, kao i imaginarni prostori u koje će ga polaznici smjestiti.

Grataž (franc. grattage) je slikarska tehnika nanošenja pastele u nekoliko slojeva te potom struganja iste. Tehnika se sastoji od nekoliko koraka:

1.Na deblji papir se nanosi sloj pastele (može biti voštana ili uljana, a osim pastela može se koristiti i voštana svijeća), koristimo li više različitih boja nanosimo boju do boje

2. Nakon nanošenja pastela sve se premazuje mješavinom akrilnih boja ili tempera sa tušem

3. Kada se podloga osuši uzimamo drveni štapić ili neki drugi oštri predmet poput npr. plastične vilice, nožića i stružemo motiv sa papira.

Cilj likovne radionice je razvijanje vlastite likovne pismenosti pojedinca, kreativnog pristupa likovnom problemu, te stjecanje temeljnih znanja, sposobnosti i vještina na području slikarstva.

Partneri u projektu Kultura u điru su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, ustanove u kulturi te gradski kotari/mjesni odbori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.