Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Mala noćna muzika" i simfonijska bajka "Petar i vuk" u Slanici

28.05.2019.

11:06

Autor: Radio Dubrovnik

DSO

DSO

Foto: - / -

Koncert za sve uzraste i ljubitelje glazbe, Mozarta i Prokofjeva, male i velike, održat će se večeras u sklopu ciklusa "Dubrovačko glazbeno proljeće". Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Marca Tarduea izvodi "Malu noćnu muziku" i Prokofjevljevu simfonijsku bajku "Petar i vuk".

Koncert započinje u 21 sat, a iako je ranije bio najavljen u atriju Kneževa dvora, održat će se u Slanici zbog najave lošeg vremena.

U cilju približavanja klasične glazbe i upoznavanja velikih skladatelja i svevremenskih skladbi svi generacijama, DSO će izvesti jedno od najpoznatijih Mozartovih djela, serenadu Mala noćna muzika, a potom simfonijsku bajku Petar i Vuk S. Prokofjeva. U ovom djelu pak, pojedini instrumenti u orkestru ili njihove grupe predstavljaju likove u priči, upoznavajući tako mlade slušatelje sa sastavom orkestra, ali ih prije svega podučavajući narativnim mogućnostima glazbe: ptica je flauta, patka je oboa, mačka je klarinet, djed je fagot, vuk su rogovi, lovce predstavljaju puhački instrumenti sa udarcima timpana i bas bubnja, kao – pucnjevima. Petra dočaravaju žičani instrumenti. Kroz priču slušatelje će voditi glumica Vini Jurčić.

Priča je pak dobro znana: dječak Petar provodi vrijeme u djedovoj kući u šumi i jednog dana neoprezno ostavi dvorišna vrata otvorena. Djed ga zbog toga prekori jer u šumi živi vuk, što Petar isprva ne povjeruje. No, kad se vuk doista pojavi, Petar će krenuti u avanturu života – pokušavajući ga uhvatiti!

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9-14.30 sati, na web stranici www.dso.hr, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane i ostvarenje popusta, dostupno je isključivo na blagajni Orkestra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.