Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Marijana Tomelić - Ćurlin u novoj knjizi opisala čak deset peljeških govora

10.01.2020.

11:02

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Iz tiska je izašla knjiga "Jezične posebnosti peljeških govora - fonologija" doktorice znanosti Marijane Tomelić - Ćurlin, izvanredne profesorice hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Porijeklom je iz Potomja, a istraživanjem specifičnosti peljeških dijalekata bavi se od 2002. godine.

Na tu temu 2008. godine obranila je doktorsku disertaciju i uvidjela je da je peliška rič kao nematerijalno kulturno dobro od neprocjenjivog značaja i ukoliko se ne zapiše vrlo lako može nestati.

U knjizi je nakon pomnih istraživanja i razgovora sa starijim osobama opisala 10 peljeških govora - Brijeste, Donje Vrućice, Janjine, Kućišta, Kune, Lovišta, Pijavičina, Potomja, Putnikovića i Stona dajući presjek sinkronijskoga i dijakronijskoga jezičnog opisa na poluotoku.

Bio je to, kako je zapisala, veliki izazov jer dosad pelješko govorno područje zbog miješanja dvaju narječja štokavskoga s ijekavicom na istočnoj i čakavskoga i ikavicom na zapadnoj strani Pelješca nije bilo dovoljno istraženo niti je donesena precizna jezična studija o svim govorima na poluotoku.

Stoga je ta knjiga doktorice Marijane Tomelić - Ćurlin veliki doprinos u očuvanju jezične baštine Pelješca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.