Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Marko Capek o plastičnom zagađenju na Galapagosu, Costa Rici i Peruu

03.07.2019.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Marko Capek, inženjer elektrotehnike, koji se već preko deset godina bavi zaštitom okoliša, održao je 2. srpnja predavanje u Dubrovačkim knjižnicama o putovanju na Galapagos, Costa Ricu i Peru, čime su se i Knjižnice priključile obilježavanju Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica.

35-godišnji Capek je 10 godina radio na UNDP (United Nations Development Programme) projektima vezanima uz obnovljive izvore energije u Hrvatskoj, na Balkanu, u Tadžikistanu i Kirgistanu.

Tijekom posljednjih desetak godina putovao je u zemlje Južne i Centralne Amerike, na sjever Afrike, u Centralnu i Jugoistočnu Aziju, a u putopisnom predavanju popraćenom nizom zanimljivih fotografija, dubrovačkoj publici približio je Galapagos, Peru i Costa Ricu koje je posjetio prije sedam godina, ali i nedavno.

Primijetio je drastične promjene na tim mjestima, a tiču se zagađenja plastikom, i htio je to dokumentirati kako bi približio ljudima te ih osvijestio što zagađenje plastikom i smećem sve radi prirodi i životinjama.

Sljedeće predavanje na temu "Kako i zašto živjeti bez plastike i zero waste" Marka Capeka, održat će se danas u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice, gdje će govoriti o tome što svatko od nas može učiniti da smanji svoj plastični otisak, a publika će imati priliku vidjeti i kratku verziju filma "Plastični ocean".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.