Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

12:29 / 02.07.2019.

Autor: Radio Dubrovnik

Marko Capek o svjetskim putovanjima i plastičnim vrećicama

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

"Od srpnja bez plastike" moto je predavanja kojima će se Dubrovačke knjižnice priključiti obilježavanju Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, a ugostit će Marka Capeka, surfera, ronioca, skipera, alpinista, inače inženjera elektrotehnike, koji se već preko deset godina bavi zaštitom okoliša.

Capek je 10 godina radio na UNDP (United Nations Development Programme) projektima vezanima uz obnovljive izvore energije u Hrvatskoj, na Balkanu, u Tadžikistanu i Kirgistanu.

Tijekom posljednjih desetak godina putovao je u zemlje Južne i Centralne Amerike, na sjever Afrike, u Centralnu i Jugoistočnu Aziju, a večeras u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, u putopisnom predavanju popraćenom nizom zanimljivih fotografija, dubrovačkoj publici približit će Galapagos, Peru i Costa Ricu.

Marko Capek, čija je misija brinuti o okolišu i živjeti u skladu s prirodom, iz ovih se krajeva vratio nedavno, a posjetio ih je i prije deset godina. Što se u međuvremenu promijenilo? Kako mi kao putnici utječemo na okoliš? Koji je naš okolišni otisak i kako ga umanjiti?...samo su neka od pitanja na koja će Capek pokušati dati odgovor.

Dvosatnim predavanjem „Kako i zašto živjeti bez plastike i zero waste? koje će se održati u srijedu, 3. srpnja u Čitaonici Narodne knjižnice s početkom u 19 sati, Capek će govoriti o tome što svatko od nas može učiniti da smanji svoj plastični otisak, a publika će imati priliku vidjeti i kratku verziju fima "Plastični ocean".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.