Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Matica hrvatska predstavlja djelo Plinija Starijeg o vodenim bićima

09.11.2021.

07:44

Autor: Radio Dubrovnik

Matica hrvatska

Matica hrvatska

Foto: - / -

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavlja knjigu "Plinije Stariji: Prirodoslovlje, knjiga deveta, O vodenim bićima" za čiji prijevod je zaslužna profesorica latinskog jezika i povijesti umjetnosti Inge Belamarić.

Knjiga "O vodenim bićima" prvi je cjeloviti prijevod IX. knjige "Prirodoslovlja" na hrvatski jezik, u kojoj Plinije Stariji kroz 88 poglavlja donosi opise različitih dijelova morskoga svijeta: riba, školjaka, puževa, ježinaca, rakova i dr.

Uključivši u prijevod i odabrane ulomke iz XXXII. knjige urednica i prevoditeljica Inge Belamarić omogućila je čitateljima potpun uvid u Plinijev svijet vodene zoologije i sve ono što je on s njome povezao, popraćeno mnoštvom slikovnih prikaza.

Knjiga je opremljena opsežnom uvodnom studijom, bogatim komentarima, kazalom autora koje donosi Plinije uz njihovu kratku biografiju, zatim latinsko-hrvatskim i hrvatsko-latinskim kazalom vodenih bića te kazalom vlastitih imena. Knjiga je objavljena 2021. godine u izdanju Instituta Latina et Graeca.

Predstavljanje će se održati u 18 sati u Dvorani Ivana Pavla II. Knjigu će predstaviti Inge Belamarić, Luko Paljetak, Slavica Stojan i Zlatko Šešelj.

*Predstavljanje će biti održano u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, stoga je broj nazočnih ograničen, a nošenje zaštitne maske obvezno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.