Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Matica hrvatska predstavlja novi "Dubrovnik"

28.01.2020.

09:20

Autor: Radio Dubrovnik

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku

Foto: - / -

U okviru programa Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će novi broj svog časopisa Dubrovnik 4/2019. s uvodnim tematskim stranicama posvećenim obilježavanju 90. obljetnice smrti Iva Vojnovića i 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara.

Zoran Grijak priredio je i pogovorom (Kulturne, političke i društvene prilike u Dubrovniku uoči Prvog svjetskog rata u Dnevniku Iva Vojnovića) popratio do sada neobjavljen Dnevnik Iva Vojnovića (1. siječnja 1914. – 1. kolovoza 1914.).

Kriptogram Njarnjas-grada Jelene Lužine otvara tematske stranice časopisa o nekim posebnostima bogate festivalske kronologije Dubrovačkih ljetnih igara o kojima pišu: Jagoda Majska Martinčević, Nataša Rajković, Jovica Popović, Nikola Ivanišin, Sanda Hržić, Radovan Ivšić, Luko Paljetak, Momčilo Popadić i Buco Pende.

Objavljen je drugi dio Priloga povijesti škola u Dubrovačkoj Republici Jakova Matkovića (1892.-1961.) i proza Mirakul i Tri mramorne glave inspirirana Dubrovnikom mađarskog pisca Móra Jókaia uz uvodnik Kristine Katalinić koja je sabrala prijevode napisane u sklopu hrvatskog seminara u kući za prevoditelje u Balatonfüredu u svibnju 2019. godine.

Stanislaw Jerzy Lec zastupljen je novim prijevodima s poljskog Nina Žodana u izboru poezije Vidio sam skicu ništavila i aforizama Kolikokrake su sretne zvijezde? te uvodnim esejom o Lecu Igra u cjelosti Lidije Kośke.

O nekim aspektima francuskog filma od 1950.-1968. piše Zlatan Mrakužić u tekstu Stara priča, nova senzibilnost, objavljeni su epigrami Mata Jerinića te u rubrici Spomenar, tekst Žuža Egrenyi ili igra života Matka Sršena u spomen na dubrovačku glumicu i prvakinju Kazališta Marina Držića Žužu Egrenyui (1932.-2019.). Časopis donosi i drugo raznovrsno štivo u svojim stalnim rubrikama: Baština, Poezija, Proza, Film, Album, Osvrti.

Predstavljanje časopisa Dubrovnik 4/2019 održat će se u Čitaonici Narodne knjižnice Grad večeras u 18 sati, a u programu će sudjelovati Mariela Marković, Davor Mojaš, Ivan Viđen i Buco Pende.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.