Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Međunarodni dan muzeja i u Pomorskom muzeju u Orebiću

18.05.2021.

12:53

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Međunarodni dan muzeja u Pomorskom muzeju u Orebiću i ove je godine, drugu zaredom zbog epidemiološke situacije, obilježen digitalnom slikovnicom "30 Božića uzastopce na moru", dostupnom na internetskoj stranici muzeja.

Slikovnica je objavljena prema pričama kapetana Nikole Buntjelića iz Kućišta, iz knjige „Jedrenjaci Marcela Kolina“, objavljenoj 1934.  godine u Zagrebu.

Kapetan Nikola Buntjelić rodio se u Kućištu 1860. godine, a pomorac je postao s 12 godina, a na moru je ploveći svim morima svijeta proveo 42 godine. Punih 30 godina zapovijedao je brodovima na jedra i nikad nije imao havariju.

Trideset Božića proveo je neprekidno na moru, a tek je trideset i prvi 1911. proslavio s rodbinom u svojoj kući u Kućištu, a za današnje pojmove nevjerojatna priča starog pomorskog vuka opremljena je slikama jedrenjaka na kojima je plovio i drugim eksponatima izloženima u muzeju i podsjetnik je na najslavnije dane orebićkog i pelješkog pomorstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.