Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Međunarodni dan muzeja u Umjetničkoj galeriji

17.05.2019.

14:06

Autor: Radio Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik

Foto: - / -

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. Međunarodno vijeće muzeja, a od tada se 18. svibnja obilježava svake godine u više od 35 tisuća muzeja, a ovogodišnja tema je Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Umjetnička galerija Dubrovnik za subotu 18 svibnja pripremila je zanimljiv program za sve uzraste.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik program započinje u 10 sati i to besplatnom likovnom radionicom za djecu vezano za temu Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije koju će voditi akademska slikarica Ivana Miloglav Ivanković. Zbog ograničenog broja polaznika, na radionicu se potrebno prethodno prijaviti i to putem emaila: info@momad.hr ili na tel: 020/ 638 234.

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika, u sklopu našeg tradicionalnog programa Subotnja kava u Galeriji u 10 sati, organizira se stručno vodstvo kroz novootvorenu izložbu Kristine Restović "Turisti".

Kustosica izložbe, dr.sc. Rozana Vojvoda zainteresirane će posjetitelje upoznati s izložbom vrsne grafičarke, a koja je zapravo priča o 'turističkom' Splitu kojeg i sama generacija autorice rođena sedamdesetih godina poznaje tek odnedavno.

Predstavljene grafike rađene od 2014. – 2017. zapravo su završni produkt jednog, u svojoj biti performativnog čina autorice - istraživanja fenomena gibanja turista, njihovih putanji i njihove prisutnosti unutar istih ruta kojima se i sama kreće.

Sve grafike nastaju na temelju njenih, kompjuterski obrađenih i likovno modificiranih fotografija koje autorica potom zrcalno otiskuje na cinčanu ploču i podvrgava ih svom primarnom grafičkom mediju, odnosno klasičnim tehnikama bakropisa i suhe igle. Interpretacijom fenomena turizma u rodnom Splitu i okolnim otocima (Hvar), umjetnica dijagnosticira i sve ljeti uzavrele mediteranske gradova i hektičku atmosferu koju prekomjerna turistička posjećenost sa sobom nosi.

Osim pripremljenih programa posjetitelji će moći pogledati i aktualne izložbe, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik izložbu Zlatana Vehabovića „U olovno nebo“, ali i stalni postav Umjetničke galerije Dubrovnik na kojemu su izložena izabrana djela iz bogate zbirke UGD, u Galeriji Dulčić Masle Pulitika izložbu Kristine Restović "Turisti" te u Atelijeru Pulitika stalni postav s izborom djela Đura Pulitike iz zbirke UGD.

"Ulaz na sve tri izložbene lokacije Umjetničke galerije Dubrovnik bit će besplatan, a publikacije u izdanju UGD, plakati i platnene torbe s logom UGD, prodavat će se s popustom od 30 posto. Obilježimo zajedno Međunarodni dan muzeja!", poručuju organizatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.