Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Međunarodni suhozidni kongres u Konavlima

30.09.2021.

12:03

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju 17. međunarodni suhozidni kongres i radionicu koji se održavaju od 27. rujna do 3. listopada 2021. u Hrvatskoj.

Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle.

Svrha Kongresa je povezati suhozidne praktičare, istraživače, profesionalce i entuzijaste kako bi podijelili znanje i vještine, raspravili aktualnosti i proširili mrežu suradnje između zemalja. Ovogodišnje izdanje kongresa ugostit će tridesetak predavača i sudionika iz Francuske, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Francuske, Slovenije, Grčke, Španjolske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije i Cipra.

U okviru kongresa, dvadesetak sudionika će od 27. do 30.9.2021. obnoviti suhozidnu lokvu koja lokalnom stanovništvu Pločica i okolnih konavoskih sela služi za navodnjavanje. Radove će voditi Kallokva, obrt koji se u posljednjih nekoliko godina specijalizirao za obnovu i zaštitu malih vodenih staništa na kršu. Cilj radionice je osvijestiti važnost očuvanja močvarnih staništa i očuvanja graditeljske baštine koji su nam ostavljeni na korištenje, promovirati važnost samoodrživosti malih zajednica u dobrom gospodarenju vodom i očuvati bioraznolikost močvarnog staništa koje je i dalje u uporabi.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.