Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Midsummer Scene": Večeras u Dvoru "Uncle Maroye Re-Examined"

07.07.2019.

12:39

Autor: Radio Dubrovnik

Dom Marina Držića/Vedran Levi

Dom Marina Držića/Vedran Levi

Foto: - / -

Na kraju šestog izdanja Midsummer Scene Festivala, večeras u 21.30 u Kneževom dvoru bit će izvedena predstava "Uncle Maroye Re-examined" na engleskom jeziku o popularnom Dundu Maroju, najizvođenijem i najpopularnijem djelu najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

Predstava je ostvarena u koprodukciji Doma Marina Držića, Kazališta Marina Držića i Midsummer Scene Festivala, u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima i Društvom prijatelja dubrovačkih starina pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika

Dom Marina Držića svojom snažnom inicijativom lokalno i diljem Hrvatske promiče važnost i vrijednosti ostavštine Marina Držića, a Midsummer Scene festival još od svojih početaka ima u planu postaviti jedno od Držićevih djela na engleskom jeziku te ga promovirati u inozemstvu, približiti stranoj publici te pokazati njegovu veličinu i vrijednost.

Cilj ovakvog projekta je očuvanje i promidžba kulturne baštine kroz približavanje lika i djela Marina Držića i upoznavanje s bogatom ostavštinom ovog komediografa. Upravo ovakve suradnje putem stvaranja i proizvodnje umjetničkih predstava, utemeljene na kulturnoj baštini, čine neizostavni dio kulturno-turističkog proizvoda Dubrovnika, kao i ključnog čimbenika održivog korištenja kulturne baštine.

Predstava "Uncle Maroye Re-examined" bavi se rekapitulacijom arhetipskih Držićevih likova i ugradnjom istih u matricu suvremenih odnosa. U središtu ove predstave biblijski je odnos oca i sina, koji Držić majstorski portretira. Ova komedija koja ima i svoje tragično lice te već u prologu upozorava: "Od lude djece čuvajte dinarâ, er se je ovjezijeh komedija njekoliko arecitalo nazbilj u vašem gradu, koje su svršile u tradžediju!".

Dundo Maroje, Maro, Laura, Sadi, Pomet i Negromant postaju lica današnjeg trenutka, vođeni motivima upisanim u svom 'renesansnom' karakteru. Vraćajući Držićevu fabulu iz Rima natrag u Dubrovnik, u okruženje jedne zabave, koja kulminira najpoznatijim prologom u hrvatskoj dramskoj povijesti, prologom Dugog Nosa, koji otvara kraj predstave nekim novim čitanjima ovog klasika.

Priču temeljenu na Držićevom "Dundu Maroju" u režiji Paola Tišljarića na engleskom jeziku premijerno će izvesti dio ansambla "Midsummer Scene" festivala iz predstave "Romeo i Julija" - Georgia Christodoulou, Mark Elstob, Filip Krenus, Alexander Varey i Richard Emerson. Za kompoziciju je zaslužan Žarko Dragojević, za zvuk Milan Tomašić, dok je tekst na engleski jezik preveo Filip Krenus.

Upravo ova predstava početkom kolovoza pozvana je kao počasni gost u glavni program cijenjenog Shakespeareovog festivala u poljski Gdanjsk. Ovaj veliki uspjeh je još jedna potvrda kvalitete kao i ostvarenje jednog od najvažnijih ciljeva "Midsummer Scene" Festivala, a to je predstaviti našeg najvećeg komediografa Marina Držića i njegova vrhunska djela cijelom svijetu.

Ulaz na izvedbu "Uncle Maroye Re-examined" je besplatan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.