Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Mihaela Čuljak na "Facebook pozornici" zasvirala "Lutkicu na dar"

15.04.2020.

17:11

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački simfonijski orkestar

Dubrovački simfonijski orkestar

Foto: - / -

Kao što su ranije i najavili, dubrovački simfoničari odlučili su svojoj publici u ovo vrijeme kad ne mogu održavati koncerte, slati glazbu u domove putem društvenih mreža. Tako je na Facebook stranici Dubrovačkog simfonijskog orkestra objavljen video vođe violončela u DSO-u Mihaele Čuljak.

Ona izvodi izbor iz svima dobro znane „Lutkice na dar“ Đela Jusića, a koju je za ovu prigodu obradio Mateo Martinović. Video možete vidjeti ovdje.

Mihaela se odlučila zasvirati „Lutkicu na dar“ za ovu prigodu, budući je dundo Đelo upravo Mihaeli posvetio svoje posljednje napisano djelo, Koncert za violončelo i koje je praizvedeno u Kneževom dvoru.

Inače, ovo je godina za koju je Dubrovački simfonijski orkestar pripremio bogat program povodom svoje 95. obljetnice, no zbog okolnosti uzrokovanih Corona virusom, svoje su glazbene aktivnosti morali preseliti na društvene mreže.

Naime, 13. travnja 1925. Dubrovačka filharmonija (danas DSO) izvela je svoj prvi koncert u Bondinom kazalištu. Koncertom je ravnao poljski dirigent Tadeusz Sygietynski, tada dirigent Varšavske opere, dok je kao solistica za klavirom nastupila Paula Begović. Kritika prvog nastupa je bila izvrsna, ističući kako je koncert izveden s pravom dozom ukusa i stila.

Od tada pa sve do danas, DSO je neizostavan dio bogate tradicije Dubrovnika te nastavlja glazbenu tradiciju koja je zapravo postojala još za vrijeme Dubrovačke Republike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.