Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Mini festival suvremenog poljskog filma u Kinu Visia

26.11.2020.

13:51

Autor: Radio Dubrovnik

Kinematografi Dubrovnik

Kinematografi Dubrovnik

Foto: - / -

Dubrovačka će se publika od četvrtka pa sve do nedjelje u kinu Visia imati priliku upoznati sa suvremenom poljskom kinematografijom i to tijekom održavanja mini Festivala poljskih filmova – Visla. Bit će prikazano pet filmova.

 Filmsko stvaralaštrvom zemlje koja ima vrlo bogatu tradiciju i koja je iznjedrila velika redateljska imena poput Andrzeja Wajde, Romana Polańskog, Agnieszke Holland... i danas stvara velika filmska imena mahom nagrađenima na respektabilnim svjetskim festivalima...

Mini festival će započeti u četvrtak projekcijom filma “Moje kćeri krave” u režiji Kinge Debske. Film će gledateljima približiti priču o dvjema sestrama, koje su, dovedene u tešku životnu situaciju, prisiljene na suradnju, unatoč obostranoj ozlojeđenosti.

U petak je na rasporedu dugometražni debi Monike Jordan-Mlodzianowske, “Željezni most”, drama o tri junaka upletena u ljubavni trokut. Iako se radnja “Željeznog mosta” temelji na tragičnim događajima, riječ je o vrlo intimnom filmu koji pokreće put duboko u srž svakoga kome se čini da ima previše nagomilanih problema u osobnom životu -  priopćili su organizatori festivala Visla.

U subotu je na programu film “Zabava zabava” Kinge Debske, u kojem se redateljica odlučila suočiti s problemom koji se može dogoditi svakome a odvija se u tri isprepletene priče žena ovisnica. Pun emocija, dirljivih trenutaka i punokrvnih junaka, istovremeno dirljiv i zabavan.

Festival će završiti u nedjelju projekcijama dokumentarnog filma „Posljednja planina“ - snimanog tijekom zimske ekspedicije na K2, drugu planinu na svijetu te romantičnom komedijom „Porez na ljubav“ Bartlomieja Ignaciuka, ljubavna priča prepuna šarma i humora, u kojima isprepleteni komični događaji zauvijek promjene živote likova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.