Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Mladi glazbenici Iveković i Veljak večeras u Dvoru

21.05.2019.

10:11

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački simfonijski orkestar

Dubrovački simfonijski orkestar

Foto: - / -

Mladi glazbenici, pijanistica Dora Iveković i violončelist Vid Veljak, održat će recital večeras u 21 sat u atriju Kneževa dvora i prvi put zajedno se predstaviti dubrovačkoj publici u sklopu ciklusa Dubrovačko glazbeno proljeće.

Mladi glazbenici izvest će djela L. van Beethovena, Borisa Papandopula, Claudea Debussyja i Gioachina Rossinija. Na programu su Beethovenova Sonata za violončelo i klavir br. 3  A duru, Rossinijeva Une larme (tema s varijacimama), Debussyjeva Sonata za violončelo i klavir u d molu te Rapsodia Concertante Borisa Papandopula.

Dora Iveković upisuje klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Danijela Detonija 2015. godine, a aktivno se usavršava na seminarima kod Rubena Dalibaltayana, Julije Gubajdulline, Vassilie Efstathiadou, Jacquesa Rouviera, Emanuela Krasovskog, Gábora Csaloga i mnogih drugih. Na državnim natjecanjima HDGPP-a osvojila je prve nagrade 2009., 2011. i 2015. godine kao solistica te prvu nagradu 2016. u disciplini klavirskog trija. Na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević dobitnica je prve nagrade (2010.). Sudjeluje na EPTA međunarodnom natjecanju u Osijeku 2013. godine i osvaja drugu nagradu uz posebnu nagradu Ira Švarc za najbolju izvedbu Preludija i fuge J. S. Bacha. Godine 2015. osvaja prvu nagradu uz posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela iz razdoblja klasicizma na Međunarodnom natjecanju pijanista Memorijal Jurica Murai, a 2017. na Međunarodnom natjecanju Anton Rubinstein u Düsseldorfu osvaja treću nagradu. Iste godine dobitnica je treće nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo te posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskih skladatelja. Godine 2019. dobiva Nagradu za najbolju umjetničku suradnju na tribini “Darko Lukić” korepetirajući pjevačicu Dariju Auguštan.

Vid Veljak trenutno radi kao vođa violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Započeo je učenje violončela već u trećoj godini života, a kao četrnaestogodišnjak uspješno polaže prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usporedno sa studijem usavršavao se na Međunarodnoj muzičkoj akademiji Kneževine Liechtenstein u klasi prof. Jensa Petera Maintza i prof. Valtera Dešpalja. Od 2016. godine usavršava se u klasi prof. Romaina Gariouda u Parizu. Pobjednik je brojnih natjecanja među kojima su i međunarodna natjecanja Antonio Janigro te Daleki akordi, a 2015. godine bio je finalist prestižnog violončelističkog natjecanja “Guilhermina Suggia” u Portugalu. Kao solist nastupao je uz pratnju Stuttgartskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke Filharmonije, Zagrebačkih solista, Riječkog komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a i Cantus ansambla. Kao solist i u komornim sastavima nastupao je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Liechtensteinu, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj, Portugalu i Narodnoj Republici Kini. Član je Kvarteta Veljak te je osnivač i član Riječkog klavirskog trija.

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9-14.30 sati, na web stranici www.dso.hr, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane i ostvarenje popusta, dostupno je isključivo na blagajni Orkestra.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.