Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

12:50 / 05.11.2013.

Autor: Davor Mojaš

Monografija "Ena"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zagrebu je predstavljena monografija „Ena“ posvećena životu i glumačkoj karijeri prvakinje hrvatskog glumišta Eni Begović.

Urednik monografije teatrolog i književnik Nino Škrabe sabrao je obilje dokumentarnog materijala o životu glumice, njenoj glumačkoj karijeri ali i osobna promišljanja o umjetnosti i kazališu.  Uz tekstove književnika, teatrologa, novinara, redatelja, glumaca i suradnika pokojne glumice te njenih prijatelja, monografija je opremljena brojnim fotografijama koje svjedoče o  njenim prinosima na filmu, televiziji i u kazalištu. Ena Begović  rođena je  1960. godine, odrasča je u Trpnju, školovala se u Dubrovniku, zatim je nakon upisa na akademiju živjela u Zagrebu. Bogat i sadržajan popis njenih kazališnih uloga dijelom je vezan i za Dubrovnik, od njenih gimnazijskih dana u Teatru Lero do kasnijih na Dubrovačkim ljetnim igrama. Smrtno je stradala u automobilskoj nesreći 8. kolovoza 2000. na Braču. Sastavni dio monografije „Ena“ je i dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara koji je bio prikazan sinoć na predstavljanju monografiju u  Histrionskom domu u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.