Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Muzeji i galerije Konavala: Ovog tjedna "Praznici u muzeju"

06.07.2020.

14:03

Autor: Radio Dubrovnik

Muzeji i galerije Konavala

Muzeji i galerije Konavala

Foto: - / -

Muzeji i galerije Konavala organizirali su program "Praznici u muzeju", namijenjena naravno školarcima, koji će se održati ovog tjedna, u utorak u Kući Bukovac u Cavtatu, u četvrtak u Pridvorju, a u subotu u Čilipima.

Kuća Bukovac

Crtamo u Kući velikog majstora

Dragi naši školarci,

Dođite na ljetni program Praznici u muzeju Kuće Bukovac!

U Kući našeg najvećeg hrvatskog slikara upoznavat ćemo se – a s čim drugo nego crtanjem i slikanjem, to jest crtačkim i slikarskim tehnikama. Na svakom susretu okušat ćemo se u jednoj tehnici i upoznati s njenom primjenom u prošlim vremenima. Do pojave fotoaparata i botaničari i arhitekti i gotovo svi znanstvenici morali su svladati crtačke tehnike kako bi bilježili svoje prinose. Danas nam je tehnologija olakšala život i omogućila da likovnost postane zabava.

Uđite u svijet crtanja, okušajte se u botaničkom crtanju, zidnom oslikavanju, portretiranju i u još mnogo toga što vam pripremamo. Iz bogatog svijeta crtačkih i slikarskih tehnika u ambijentu Kuće Bukovac izaberite što vas gusta i pridružite nam se u muzeju.

Vrijeme održavanja: utorkom, 10:00 – 12:00 sati

Prva radionica: utorak, 7. 7. 2020.

 

 

Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu, Pridvorje

Ljeto u Pridvorju

Draga djeco,

Praznike u našem arheološkom muzeju započet ćemo pričom o amforama gdje ćemo ih izraditi grafičkim tehnikama kartontiskom i linorezom po uzoru na one smještene u našem Odjelu i BLUEMED centru. Svoju ćete kreativnost moći prikazati u brojnim radionicama, u izradi glinenih svjetiljki i tako ćete saznati kako su uopće stari Rimljani koristili uljanice i što im je sve koristilo za osvjetljavanje puta. Zabavit ćemo se učenjem glagoljice akvarelom, tušem i pozlatom, a onda vas čeka – tada-da-daa – slikanje po vodi! U radionici ebru slikarstva vidjet ćete kako izgleda slikanje po vodi i na zabavan način isprobati još jednu grafičku tehniku. Dođite nam u Pridvorje!

Vrijeme održavanja: četvrtkom, 10:00 – 12:00

Prva radionica: četvrtak, 9. 7. 2020.

 

 

Zavičajni muzej Konavala, Čilipi

Zaboravljene dječje igre

Draga djeco,

Ovog ljeta u Zavičajnom muzeju Konavala pripremili smo edukativne igraonice s temom Zaboravljene dječje igre. Na radionicama ćete imati priliku naučiti i zaigrati igre svojih roditelja i baka i djedova te se pritom dobro zabaviti na taraci našeg muzeja. Na ovaj način upoznat ćete mnogobrojne tradicijske igre koje se više gotovo i ne prakticiraju, otkriti važnost igre na otvorenom, čar osmišljavanja igre ili dodatnih pravila na postojeću igru, načine kako se s naizgled običnim predmetima može osmisliti cijeli jedan svijet zabave, interakcije i korisno provedenog slobodnog vremena. Također, ovim ćemo radionicama približiti tradicijsku kulturu djetinjstva u Konavlima čije su dječje igre sastavni dio.

Vrijeme održavanja: subotom, 10:00 – 11:00 sati

Prva radionica: subota, 11. 7. 2020.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.