Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Svetog Roka u Crkvicama najmlađi skakali u more

18.08.2020.

14:19

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Wikipedia

Wikipedia

Foto: - / -

Na blagdan Svetoga Roka, ove godine skromnije i bez natjecanja u plivanju, sve u skladu s preporukama epidemiologa, u maloj luci Crkvice podno Kune i brda Rota održana je tradicionalna veselica za djecu do sedam godina.

Uz budni nadzor odraslih i organizatora šesnaest mališana skakalo je s vrha mula u more, među njima i dosad najmlađi s dvije godine i devet mjeseci Roko Mlikota iz Dubrovnika. Svima su po običaju dodijeljene diplome i medalje u obliku oslikane ljušture kamenice i prigodni darovi.

Tu jedinstvenu festu svirkom i prikazivanjem crtanih filmova popratio je dubrovački DJ Gordan Prišlić Vjeverica, rođeni Kunovljanin.

Festa za djecu u Crkvicama, gdje je početkom 20. stoljeća na svom posjedu kapelicu posvećenu Svetom Roku sagradio hrvatski slikar Kunovljanin Mato Celestin Medović, prvi put je održana 1970. godine.

Nju je u svojoj popularnoj skladbi „Sveti Roko čuvaj našu valu“ stihom i glazbom ovjekovječio skladatelj pokojni Vlatko Škurla, porijeklom iz Kune.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.