Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na "Večeri knjige" predstavljaju se četiri autora

22.05.2019.

08:36

Autor: Radio Dubrovnik

Vedran Mezei

Vedran Mezei

Foto: - / -

One suite hotel i književni blog "Čitaj knjigu" pozivaju na Večer knjige koja će se održati večeras u 19.30 sati. Tom prigodom posjetiteljima će biti predstavljene četiri knjige uz prigodan glazbeni program.

Promociju će voditi osnivačica i voditeljica popularnog književnog bloga "Čitaj knjigu" Alis Marić, a u programu sudjeluju autori koji će tom prigodom predstaviti svoje književne naslove:

„Narsic i ruža“ – Daniella Kordić

„Vlaho Bukovac – Djetinjstvo“ - Nora Mojaš i Lidija Crnčević

„Sto i jedna mala pjesma“ – Stanko Krnjić

„Tu sam!“ – Vedran Mezei

 

„Narcis i ruža“: psihoanalitička je potraga za korijenom razumijevanja narcisoidnog uma. Autorica vodi čitatelja kroz različite primjere istinitih životnih priča koje će ga upoznati s narcisovom taktikom ”bacanja žrtve na dno.”

Zaranjajući u vlastite životne dubine, ruža propituje porijeklo razarajućeg plamena patnje u koji ju je uvukao narcis. Postupno ali hrabro ona rastvara složene sadržaje unutarnjih neravnoteža, slijedeći bolnu potrebu da na zgarištu svoje životne priče, duboko ispod naslaga pepela, traži krhotine s pomoću kojih će sastaviti toliko željenu cjelovitu sliku svoga života. Iako izazovno i ne baš ugodno mjesto za boravak, trenutačni unutarnji konflikt pruža joj mogućnost otkrića osobne svjetlosne istine iz koje se budi mitska ptica mudrosti i uvodi ružu u sveti hram njezina postojanja. Na putu preobrazbe ruža upoznaje prirodu života te prihvaćajući nove i drukčije životne smjernice otkriva svoje najdublje potencijale i otvara pogled prema novoj stvarnosti.

 

 „Vlaho Bukovac – Djetinjstvo“: Prva slikovnica iz planiranog serijala o životu i umjetničkom opusu Vlaha Bukovca, velikog cavtatskog slikara, utemeljitelja hrvatske moderne, bavi se njegovim sretnim djetinjstvom u rodnom zavičaju, te odlaskom i dramatičnim životom u Americi kada je imao svega 11 godina. Motiv izdavača, Muzeja i galerija Konavala, odnosno idejne začetnice projekta, ravnateljice Antonije Rusković Radonić bio je upoznavanje mlađih generacija sa životom i radom slikara kako bi se otrgnuo od zaborava i postao identifikacijskim umjetničkim znakom malog gradića u Konavlima. Autorica teksta je Lidija Crnčević, a ilustracija Nora Mojaš. Ovaj ženski autorski triptih je uspješno obavio prvi zadatak - emotivnim pristupom, faktografski točnim slikama i maštovito razigranim kolaž ilustracijama uspjeli su pažnju i koncentraciju djece usmjeriti i zadržati na slikovnici čiji glavni lik nije izmaštani junak nego stvarna osoba koja je ostavila vidljivi trag svog postojanja i to u europskim okvirima

 

„Sto i jedna mala pjesma“: peta je knjiga župskog književnika Stanka Krnjića. Knjiga je objavljena u suizdavaštvu MH, ogranka u Podstrani i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Kao što i sam naslov kaže, između korica se smjestila sto i jedna pjesma. Autor je ove pjesme nazvao male iz razloga što one u svojoj formi i jesu male, naime svaka pjesma se sastoji od pet stihova, gdje su prvi i posljednji stih isti, iako u većini pjesama nemaju isto značenje. Gradeći takvu zanimljivu formu, pjesnik čitatelja vodi kroz čudesan svijet poezije, pričajući intimne priče na sebi svojstven način. Svaka je pjesma zapravo mala priča za sebe, priča koja progovara o raznim aspektima ljudskog postojanja, od ljubavnih relacija, preko odnosa sa samim sobom do intimnog odnosa s Bogom pa čak i zemljom u širem kontekstu. Recezenti knjige su akademik Luko Paljetak i prof. dr. Antun Lučić. Knjige je dobila sve pohvale struke, a na nedavno održanim Šimićevim susretima, ušla je u najuži krug od četiri knjige za nagradu Antun Branko Šimić, jednu od značajnih pjesničkih nagrada.

 

„Tu sam! – sedam priča na putu do odredišta“: knjiga na jednostavan način progovara o složenim temama i nenametljivo prelazi granice svjetovnog i duhovnog. Priče govore o neobičnim događajima u životu običnih ljudi koji su, svatko na svoj način, došli do raskrižja i tako pokrenuli okidač vlastite promjene. Kroz knjigu se često isprepliću dva elementa: putovanje i glazba. Radnje ovih priča odvode nas u Pariz, Rim, New York, Rio de Janeiro… Knjiga ima i svoj „soundtrack“ sastavljen od pjesama koje se u službi priče provlače kroz tekst, a njihov popis nalazi se na kraju knjige. Priče su pisane u različitim formama: dnevnik tinejdžera, dijalog dvaju likova, priča u priči, e-mail, a zajedničko im je da zrače optimizmom i naglašavaju važnost vlastite odluke i izbora. Upravo zbog toga čitatelju se u knjizi često ostavlja mogućnost da sam pretpostavi konačni rasplet. Zanimljivo je napomenuti da je ova knjiga, pored uobičajenih promocija, predstavljena i u dva zatvora – dubrovačkom i u zatvoru Remetinec u Zagrebu.

Vedran Mezei najava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.