Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nagrađivani britanski redatelj Sean Aita prvi put režira u Hrvatskoj

20.05.2019.

09:33

Autor: Radio Dubrovnik

Midsummer Scene

Midsummer Scene

Foto: - / -

Nagrađivani britanski redatelj Sean Aita ovog ljeta prvi put režira u Hrvatskoj. Omiljeni kazališni scenarist i glumac, koji je do sada oduševio brojnu publiku diljem svijeta, na jedini hrvatski kazališni festival na engleskom jeziku donosi najpoznatiju svjetsku ljubavnu priču "Romeo i Julija".

Ovog puta ispričanu na jedan novi, zanimljivi i drugačiji način. Prekrasna Verona obavijena mafijaškim kontekstom na samom početku šezdesetih godina prošlog stoljeća i buntovni tinejdžeri koji izazivaju brojne kontroverze u tada tradicionalnoj Italiji samo su dio nesvakidašnje igre ljubavi i mržnje koja će vas oduševiti ovog ljeta.

Sean Aita već je ove zime posjetio Dubrovnik i prekrasnu tvrđavu Lovrjenac na kojoj će se od 21. lipnja do 7. srpnja održati 6. izdanje festivala "Midsummer Scene". U suradnji s producentima festivala, Kazalištem Marina Držića i Gimnazijom Dubrovnik tada je održao Master Class za učenike gimnazije te ih upoznao s pozornicom u kazalištu, stručnim terminima koje koriste redatelji i glumci, nastajanjem predstava i brojnim drugim zanimljivostima.

Već pri prvom susretu s Dubrovnikom, Aita nije skrivao oduševljenje njegovim ljepotama i kulturnom baštinom te je istaknuo kako nestrpljivo očekuje lipanj i sve što ga ovog ljeta očekuje na "Midsummer Scene" festivalu.

Sean Aita nagrađivani je profesionalni redatelj i kazališni scenarist koji se izvorno obrazovao kao glumac. Jedan je od dva britanska predstavnika u EON, Europskoj mreži nezavisnih kazališnih djelatnika (European Off-Network of Independent Theatre Practitioners). Ravnatelj je Bečke engleske kazališne akademije i član Trinity Collegea u Londonu. Već tridesetak godina piše i režira za Bečko englesko kazalište.

Uz cijenjenog Aitu, glumački tim "Romea i Julije" ove godine predvode Georgia Christodoulou kao Julija i Clement Charles kao Romeo. Ovaj mladi glumački dvojac nedavno je diplomirao na Kraljevskom konzervatoriju u Birminghamu kao najbolji u klasi i upravo će im Dubrovnik obilježiti početak karijere.

Ostale uloge u predstavi igraju Jenni Lea-Jones, Nicholas Limm, Alexander Varey, Richard Emerson, Amanda Osborne, Mark Elstob i hrvat Filip Krenus. Kostimografiju i scenografiju osmislila je Maira Vazeou koja svojim radovima predstavlja Grčku na Praškom kvadrinalu scenografije i kazališne arhitekture, dok će dizajn svjetla kreirati Aleksandar Mondecar.

Uz novu predstavu "Romeo i Julija" koja će imati 13 izvedbi na Lovrjencu, "Midsummer Scene" donosi i druga događanja poput koncerta, cabareta, gostovanja te Držića na engleskom jeziku.

Festival je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.