Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nagrađivani "Okus cementa" u kinu Visia, stiže i redatelj!

28.05.2019.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Kinematografi Dubrovnik

Kinematografi Dubrovnik

Foto: - / -

Sirijski redatelj Ziad Kalthoum stiže u Hrvatsku predstaviti "Okus cementa" - film koji je osvojio nebrojene nagrade te srca publike i kritike. Večeras u 20 sati Ziad gostuje u dubrovačkoj kino dvorani Visia. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem!

"Okus cementa" je vizualno izniman nagrađivani filmski portret sirijskih izbjeglica koje u Bejrutu rade na gradilištu budućeg nebodera.

Odsječeni od domovine i pod restrikcijama libanonske vlade, radnici žive od danas do sutra, bez mogućnosti povratka kućama. Jedini kontakt s vanjskim svijetom je otvor kroz koji ujutro izađu kako bi počeli novi radni dan. Odsječeni od domovine, uvečer se okupljaju oko malog televizora kako bi saznali novosti iz Sirije. U strahu i sa strepnjom podnose uskraćivanje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava nadajući se drugačijem životu.

"Audiovizualno remek djelo", "Zapanjujuća meditacija o izgradnji i uništavanju", "Snažan film pun nade koji nikog ne ostavlja ravnodušnim", samo je dio recenzija filmskih kritičara iz inozemnog tiska.

"Okus cementa" osvojio je niz značajnih filmskih nagrada. Uz Grand Prix festivala Visions du Réel osvojio je nagradu Harrell Međunarodnog filmskog festivala u Camdenu, a bio je nominiran za Cinema Eye te prednominiran za Europsku filmsku nagradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.