Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Niko Nardelli – Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika"

17.05.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

"Niko Nardelli – Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika"

"Niko Nardelli – Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika"

Foto: Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik / -

Hrvatsko–austrijsko društvo Dubrovnik, Austrijski kulturni forum iz Zagreba i Državni arhiv u Dubrovniku, uz potporu Društva prijatelja dubrovačke starine, organiziraju predavanje dr. sc. Wofganga Pava iz Beča s temom "Niko Nardelli – Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika", danas u 18 sati u prostoru čitaonice Državnog arhiva u Dubrovniku, Palača Sponza, ulaz iz Ulice sv. Dominika 1.

Dr. sc. Wofgang Pav, poznati znanstvenik, povjesničar i novinar iz Beča doktorirao je na Sveučilištu u Beču 2010. godine na temu Nika Nardellia, Carskog kraljevskog namjesnika Dalmacije u Zadru, u razdoblju od 1906. do 1911. godine.

Dio istraživanja dr.sc. Wofganga Pava vezano je za arhivsku građu Državnog arhiva u Dubrovniku zbog čega rezultate svog istraživanja želi predstaviti stručnjacima i građanima Dubrovnika, za koji ga veže ne samo znanstveni nego i dugogodišnji prijateljski odnos kao člana Austrijsko-hrvatskog društva iz Beča.

Dr.sc. Wolfgang Pav pokušat će objasniti na koji je način Niko Nardelli djelovao u ozračju napetosti između bečke birokracije s jedne strane i interesa svoje domovine s druge strane, u kakvim je situacijama kao visoki dužnosnik zastupao želje Vlade u Beču u Dalmaciji, a kako je doprinosio interesima domovine i njenih stanovnika? I zašto je ta nesporno zanimljiva povijesna ličnost danas gotovo zaboravljena?

Predavanju će prisustvovati i direktorica Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba Stefanie Karner.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.