Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nikolina Kapović održala predavanje o vrtovima i zelenilu gradske jezgre

27.10.2020.

08:35

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige i ovogodišnjeg mota manifestacije "Razlistaj se", turistička vodičica Nikolina Kapović održala je u ponedjeljak 26. listopada u Saloči od zrcala predavanje "Vrtovi i zelenilo povijesne jezgre Dubrovnika".

Ovo predavanje organizirano je u suradnji Dubrovačkih knjižnica i Kluba 65+ dubrovačkog Crvenog križa.

Kapović je diplomirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu smjer Vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža te je radila s dr. sc. Brunom Šišićem u Centru za povijesne vrtove i razvoj krajobraza u Dubrovniku gdje se bavila istraživanjem i pisanjem znanstvenih radova i elaborata o dubrovačkim povijesnim vrtovima te kulturnim i krajobraznim vrijednostima dubrovačkog i dalmatinskog kraja.

Austrijski katastar iz 30-ih godina prošlog stoljeća je prvi katastar dubrovačkog područja koji je bio 'izvrstan', istaknula je Kapović, a dobro joj je došao u ovom istraživanju jer su ucrtane sve zelene površine unutar Grada. Podijelila je istraživanje vrtnih površina Grada u nekoliko kategorija: vrtovi i zelene površine, terase i balkoni s odrinom, zapuštene zelene površine, arheološke zone i igrališta.

Osim drveća po Gradu, koje je lako uočljivo, poput ljutih naranača, čempresa ispred samostana sv. Klare ili borova kraj Revelina, Grad obiluje skrivenim zelenim površinama, što je Kapović i pokazala nizom fotografija skrivenih vrtova i zelenila unutar gradskih ulica uz popratnu priču.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.