Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nives Opačić predstavila knjigu kolumni "Osjenčane riječi"

03.03.2019.

11:37

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Hrvatska jezikoslovka Nives Opačić predstavila je 2. ožujka u Čitaonici Narodne knjižnice Grad svoju treću knjigu kolumni "Osjenčane riječi". O nazivu knjige Opačić je rekla da 'svaka riječ vuče za sobom neku sjenu' naglasivši kako nju zanima 'svakodnevni jezik koji nas okružuje gdje god se makli'.

"Ta sjena može biti jako debela ili prozračna, ali neka sjena uvijek jest. Zanimljivo mi je uvijek prodrijeti kroz tu sjenu, i kad uspijem to me veseli i čini živom", istaknula je.

Knjiga donosi 118 kolumni koje je autorica objavljivala u časopisu Vijenac od 2009. do 2014. godine. Kolumne su na prvi pogled ponajprije jezikoslovne, no one, krećući od jezičnih pitanja, ponekad prelaze na analizu svakodnevice, a ponekad se vraćaju u prošlost i evociraju davno zaboravljene predmete i pojave. Dotičući se nekoliko odabranih kolumni, Opačić je otkrila njihov zajednički nazivnik, a to je pronalaženje i onih poveznica među riječima koje se na prvi pogled čine vrlo udaljenima, pa čak i nemogućima.

Nakon predstavljanja Opačić je odgovarala na pitanja iz publike koju su zanimale brojne jezične nedoumice.

Nives Opačić hrvatska je jezikoslovka, znanstvenica, filologinja i književnica. Njezin cjelokupni rad (znanstveni i pedagoški) uvrstio ju je među najdosljednije promicatelje hrvatskoga jezika i kulture u Hrvatskoj i u velikom dijelu slavističkoga svijeta. Po jasnoći kojom govori i piše o hrvatskom jeziku prepoznata je i u široj javnosti, čime na najbolji način popularizira hrvatski jezik i čuva hrvatski nacionalni identitet. Javlja se jezičnim savjetima u emisiji Hrvatskoga radija, povremeno i u obrazovnim sadržajima Hrvatske televizije. Članica je Hrvatskoga filološkog društva, Matice hrvatske i Društva za promicanje orguljske glazbe "Franjo Dugan".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.