Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Noć muzeja u Naroni

27.01.2015.

10:25

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I Arheološki muzej Narona, u petak od 18 sati, pridružuje se programu Noći muzeja.

 PROGRAM

18:00- 01:00  3D Narona - prikaz 3D modela kipova, primjena novih tehnologija u muzejskoj praksi

Predstavljanje 3DNarona posjetitelje će upoznati s projektom Digitalizacija arheološke zbirke i arhivske građe (DigitNarona), te postupkom izrade 3D modela kipova iz muzejskog postava. Izabrani modeli kipova će biti prikazani preko uređaja HOLO MiniCube.

18:00- 22:00- Igranonica Rimski carevi i cariceiz Augusteuma narone

Igraonica za djecu Rimski carevi i carice iz Augusteuma Narone - izlošci iz stalnog postava na kojoj će djeca, a i odrasli, saznati koji kipovi u stalnom postavu predstavljaju rimske careve i carice, kako su se zvali i tko je s kim bio u braku. Tijekom aktivnosti igrati će se MEMORY igra i spajati u parove izloške iz stalnog postava, te okrenuti Kotač sreće.                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

19:30- 20:00 i 20:30- 21:00 Vodstvo

Specijalno stručno vodstvo kroz stalni postav Rimljani - graditelji (tehnologije, izumi) izvesti će djelatnici  ovog jedinstvenog in situ muzeja. Tijekom vodstva, uz pomoć izložaka i ostataka arhitekture, posjetitelji će saznati osnovne podake o tehnologijama i izumima koje su u graditeljstvu primjenjivali u antičkom Rimu.                                                                          

22:00- 24:00 DJ set by  DJ Kozma

DJ set  Sounds & Loops by Kozma (Pandorina glazbena kutija, Metković ) je zamišljen kao glazbena podloga predstavljanja 3DNarona. Koncept za glazbu, koja mora biti ugodna i nenametljiva te ne smije skrenuti pozornost sa eksponata već ih pratiti,  sastoji se od dva dijela koja prate tradicionalnu i modernu stranu prezentacije. Prvi dio se naslanja na tradicionalnu stranu, s obzirom na vremešnost samih eksponata i podrijetlo koje vuku iz antike, drugi dio se naslanja na nove tehnologije koje se koriste u današnjoj suvremenoj muzeologiji.                 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.