Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nova umjetnička produkcija "Sive zone" iz Korčule

07.08.2020.

13:51

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Večeras će korčulanski prostor suvremene i medijske umjetnosti Siva zona u 21 sat na Trgu Svete Justine u Korčuli predstaviti novu umjetničku produkciju sive zone uz multimedijalni rad autorskog dua Dine Karadžić i Vedrana Gliga iz umjetničke organizacije Format C pod nazivom 2020|5050.

Radi se o triptihu koji se prostire središtem grada Korčule a sastoji se od tri dijela koji se promatraju na vlastitim mobilnim uređajima, s tri bežične mreže u javnom prostoru grada Korčule,na Trgu Sv. Marka, Knežev prolaz i Trg Sv. Justine.

Prema podatcima kustosa Sive zone= Darko Fritz i Sonja Leboš. Na odabrana tri gradska prostora rad se distribuira preko lokalnih bežičnih mreža koje ne zahtjevaju spajanje na internet, već samo spajanje na bežičnu (wi-fi) mrežu pod nazivom 'siva) (zona.' Svaki dio triptiha koristi slike i zvukove prirodnih i ljudskih katastrofa koji su pronađeni na internetu.

U prvom djelu triptiha su posljedice potresa u Zagrebu u ožujku 2020., u drugom dijelu prikaz Agbogbloshiea u Gani, poznatog deponija automobilskog i elektroničkog otpada koji uglavnom dolazi sa zapada, a u trećem dijelu prikazan je požar u Australiji iz 2019. godine.

Sve slike, zvukovi i tekstovi obrađeni su kroz niz digitalnih alata kojima su autori proizveli vlastitu glitch estetiku.

Rad će biti dostupan svakodnevno svih 24 sata do 15. listopada ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.