Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Novo edukativno izdanje za najmlađe "Boje Dubrovačkih muzeja"

18.12.2019.

10:52

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

"Boje Dubrovačkih muzeja" nova je edukativna publikacija na policama muzejske prodavaonice u Kneževu dvoru. Autorica je viša muzejska pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša, a stručna suradnica na projektu Dolores Masle Aleksić, pedagoginja savjetnica u Dječjim vrtićima Dubrovnik.

Publikacija je prilagođena uzrastu predškolske dobi i prvim dvama razredima osnovne škole.

Kroz odabrane predmete iz fundusa četiriju muzeja u sastavu Dubrovačkih muzeja, djeca uče prepoznavati boje: žutu, crvenu, plavu, narančastu, ljubičastu, zelenu, roza, bijelu, sivu i crnu.

"Od iduće je godine, uz pomoć publikacije, planirano i održavanje likovnih radionica na kojima će naši najmlađi naučiti razlikovati primarne, sekundarne i tercijalne boje te njihovo optičko i mehaničko miješanje. Na radionicama će se koristiti Boya bojice - kombinacija suhe i voštane pastele pomoću kojih se mogu iscrtatvati linije različitih debljina ili popunjavati veće plohe, odnosno imitirati poteze kista. Njihov ergonomski dizajn omogućava djeci stvaranje sa uživanjem već od najranije dobi, a samim time potiču razvoj kreativnosti, jačanje koordinacije pokreta i vježbanje fine motorike te pozitivno djeluju na jačanje samopouzdanja", objasnila je autorica publikacije Aleksandra Piteša.

"Boje Dubrovačkih muzeja" prva je u nizu edukativnih publikacija za najmlađe uzraste. U narednim su godinama, naime, planirane još tri edukativne publikacije za isti uzrast u kojima će kroz muzejske predmete iz fundusa Dubrovačkih muzeja biti obrađeni oblici, brojke i slova.

"Zaokružili bismo na taj način svojevrsnu četverologiju izdanja koja će poslužiti kao početnice osnovnoškolskom obrazovanju, a pomoću kojih ćemo naše najmlađe navikavati posjetima Muzejima od najranije dobi. Uz populariziranje građe Dubrovačkih muzeja te prikladne fotografije i legende odabranih eksponata iz svih naših sastavnica, vjerujemo da neće nedostajati mašte i kreativnog izražavanja", zaključila je Piteša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.