Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Novo izdanje Gundulićeva "Osmana" Matice hrvatske

01.03.2017.

19:48

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom 175. godišnjice osnutka, Matica hrvatska objavila je u Zagrebu novo prigodno izdanje Gundulićeva „Osmana“ iz 1844. godine, prvu knjigu objavljenu u Matičinoj nakladi. Urednice novog izdanja je Romane Horvat.

Tekst Gundulićeva „Osmana“ prenesen je u cijelosti iz Matičina prvog izdanja, onako kako su ga za tisak priredili Vjekoslav Babukić, braća Antun i Ivan Mažuranić te Ivan Kukuljević Sakcinski. U odnosu na izvorno izdanje, u ovome prigodnom izostavljen je hrvatsko-njemačko-talijanski rječnik „Osmana Gundulićeva Riečnik“ sastavljen za tadašnje kulturne, jezične i čitateljske prilike, a umjesto njega priređeni su „Rječnik Tumač imena i izraza“ koji je sastavila redaktorica izdanja Dražana Radman. Izdanje je opremljeno i pretiskom prvih izvještaja o Matičinu radu za 1842. i 1843. u kojima su, među ostalim, otisnuta imena prvih Matičinih članova i dobrotvora. Gundulićev „Osman“ objavljen je u Matičinoj biblioteci  Posebna izdanja a glavna urednica je Romana Horvat. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.