Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

O crkvici Frančesko u Kuni na Pelješcu

28.09.2020.

08:30

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

U širem vjerničkom puku i na Pelješcu, malo je poznato, a i svojevrsna je zanimljivost, da je u Kuni još u funkciji dobro održavana privatna crkvica iz 1615. godine, koju je na lokalitetu Gomila svojedobno podigla vlasteoska obitelj Zuzorić iz Dubrovnika.

O njoj od davnina brinu četiri kunovske obitelji i u njoj se uz svetoga Luku, svetoga Liberana i Gospu od zdravlja osobito štuju Rane svetoga Franje. Kunovljani je zato zovu Frančesko.

Na tu svetkovinu u njoj zbog epidemioloških razloga nije slavljena misa nego je to učinjeno u crkvi i svetištu Gospe Delorite, objedinjeno s proslavom dana svetoga Alberta Jeruzalemskog koji je na gori Karmel tadašnjim pustinjacima objavio prvotno pravilo.

Tog sveca osobito časte članice pustinjačko misionarskog reda „Karmel Božjeg milosrđa“ kojima je nakon odlaska franjevaca iz Kune povjerena briga o samostanu i crkvi Gospe Delorite. Pod misom koju je slavio karmelićanin brat Dražen Marija Vargašević pjevao je zbor mladih župe svetoga Ilije u Metkoviću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.