Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježena "Noć knjige" u Dubrovačkim knjižnicama

24.04.2019.

10:59

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik obilježile su osmu po redu "Noć knjige", manifestaciju koja tematizira knjigu i popularizira čitanje, a održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Ove godine tema su bili "Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa".

Likovi i junaci oživjeli su najprije na Odjelu za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad, gdje se na projektoru starom 40 godina prikazao crtić Tom&Jerry. Uslijedila je Tombola za djecu i roditelje na kojoj nije bilo gubitnika što se tiče poklona, svatko je doma odnio nešto za pohvaliti se.

U isto vrijeme mogla se pogledati izložba stripa "Durica", učenika produženog boravka OŠ Marina Getaldića kojeg su vrijedni osnovnoškolci radili na zadnja tri susreta u sklopu radionice "Knjigoljupci u akciji s knjižničarkom Nikolinom".

Također, svim posjetiteljima bila je otvorena i izložba Alana Forda kojom se obilježava 50 godina od nastanka ovoga kultnog stripa i za čiju je prigodu posebno napravljena cvjećarnica u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Izložbe će biti i dalje otvorene za javnost.

Predvečerje Noći knjige obilježila je "Jedna sasvim neobična šetnja ponekom ulicom s ponekim likom" u kojoj je knjižičarka Matija Nenadić zajedno sa glumcima vodila publiku gradskim ulicama i susretala ih s dubrovačkim pjesnicima, piscima i likovima. Krenulo se iz Ulice Cvijete Zuzorić u kojoj se nalazi Znanstvena knjižnica, potom ulicom Miha Pracata do Straduna gdje je Luko Paljetak izrecitirao svoju istoimenu pjesmu posvećenu najljepšoj ulici na svijetu. Od ulice Petilovrijenci, gdje se nalazila stara crkva na mjestu današnje banke, krenulo se do Nalješkovićeve gdje su se svi potratali sladoledom istoimenog naziva. U Antuninskoj ulici prisjetili su se oriđinala Meštra Mata, a u Palmotićevoj je Antonio Mustahinić pročitao nekoliko odlomaka iz epa "Gomnaide". Vrativši se na kantun rodne kuće Iva Vojnovića gdje je Izmira Brautović pročitala njegov sonet "Na Mihajlu" , došlo se do Franjevačke crkve u kojoj je grob Ivana Gudulića, ali i čitanje Osmana. U Zlatarićevoj se program nastavio ulomkom iz Novele od stanca, koji se nastavio na Onofrijevoj česmi odakle se došlo do Doma Marina Držića. U Ulici od puča, Lucija Pečar i Adem Gusić otpjevali su Život je lijep, Pometa i Petrunjele iz mjuzikla Dundo Maroje i svi su raspjevani došli natrag u Knjižnicu gdje ih je Edi Jertec dočekao kao Pomet.

Nakon šetnje posjetitelji su se zasladili pravim dubrovačkim delicijima; priklama, padišpanjem i vinom u prizemlju Narodne knjižnice.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.