Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Obiteljski odnosi, prava i dužnosti u dubrovačkom Statutu"

30.11.2022.

07:47

Autor: Radio Dubrovnik

Svečana proslava 750. obljetnice Dubrovačkog statuta

Svečana proslava 750. obljetnice Dubrovačkog statuta

Foto: Dnevnik / HRT

Predavanje dr. sc. Zdenke Janeković Roemer „Obiteljski odnosi, prava i dužnosti u dubrovačkom Statutu“ održat će se u 19 sati u Lazaretima (4. lađa).

Četvrta knjiga dubrovačkog statuta iz 1272. posvećena je obiteljskom pravu. Dubrovačke zakonodavce zanimale su prije svega teme vezane uz imovinske odnose u obitelji – dota i nasljeđivanje te oporučivanje. Statuti reguliraju i druga obiteljska pitanja, kao što je brak i bračni odnosi, vlast oca obitelji nad sinovima i kćerima, imovinska i druga prava žena u različitoj dobi i statusu, uzdržavanje članova obitelji, udaje i ženidbe, odnosno zaređenja djece, pitanje izvanbračnih potomaka, bratske zajednice dobara, robova i slugu koji žive u kući. U predavanju će se prikazati glavne smjernice obiteljske politike dubrovačke komune i ukazati na razliku između pravnih normi i stvarnog života o kojem svjedoče arhivski izvori, posebno oporuke, mirazni i bračni ugovori i notarski zapisnici.

Radi se o još jednom iz ciklusa predavanja kojima Dubrovačka baština u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku obilježava 750 godina dubrovačkog Statuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.