Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Objavljena djela Josipa Kosora

21.02.2016.

15:15

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novu premijeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, predstavu „Žena“ Josipa Kosora, koja će biti prikazana 4. ožujka u režiji Paola Magellija, najavio je izdavački projekt objave Kosorovih djela u predvorju ove nacionalne kazališne kuće.

Objavljena su „Djela Josipa Kosora“ u izdanju nakladnika Ex libris iz Zagreba. Tako je ostvaren projekt tiskanja Kosorovih Djela u 12 svezaka, među kojima su, uz poznata, prvi put objavljena i manje poznata ili dosada neobjavljena djela. Uz Milana Begovića i Iva Vojnovića, Josip Kosor je najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski dramatičar u inozemstvu u prvoj polovici 20. stoljeća. Posljednje njegovo djelo uprizoreno u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu bio je „Požar strasti“ 1934. godine u režiji Branka Gavelle. Narodno kazalište Dubrovnik 20. veljače 1954. premijerno je prikazalo dramu „Požar strasti“ s reprezentativnom dubrovačkom glumačkom podjelom. Igrali su:  Lino Šapro, Katica Labaš, Bogdan Bogdanović, Vinko Prizmić, Miše Martinović, Baro Kriletić, Nives Moreti, Stjepan Pisek, Renco Perce i drugi a izvedbi je u prisustvovao je i Josip Kosor. Živio je u Beču i Münchenu, putovao Rusijom, boravio u Londonu, Parizu i Beogradu, a od 1938.  sve do smrti 1961. najviše je boravio u Dubrovniku. Dva puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za književnost. U Časopisu Dubrovnik koji objavljuje Dubrovački ogranak Matice hrvatske objavljenu mu je drama „Smiljka vječna“ 1974. godine,  koja je snimljena i u radiodramskoj verziji u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija a Luko Paljetak priredio je i pogovorom opremio dvije Kosorove drame:  „U cafe du dome“ i „Rotonda“ u uzdanj „Ex librisa“ 2003. godine.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.