Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Objavljena monografija o Antunu Masli

13.06.2020.

14:02

Autor: Radio Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik

Foto: - / -

Velika retrospektivna izložba "Antun Masle (1919.-1967.) uz 100. obljetnicu slikarova rođenja", čiji je autor Igor Zidić, jedan od najpoznatijih hrvatskih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti, bila je postavljena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik od prosinca 2019. do ožujka 2020. godine.

U povodu izložbe, u autorstvu Igora Zidića i u nakladništvu Umjetničke galerije Dubrovnik, izašla je i monografija koja se može kupiti u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

U ovoj je obimnoj, bogato ilustriranoj monografiji na gotovo 500 stranica Igor Zidić ponudio novo čitanje i europsku kontekstualizaciju opusa Antuna Masle jednog od možda najzanimljivijih, a nedovoljno valoriziranih hrvatskih umjetnika druge polovice dvadesetog stoljeća.

U monografiji se mogu pronaći sve umjetnine koje su bile izložene na izložbi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i brojne druge, iz obiteljskog vlasništva, različitih privatnih zbirki, te iz mnogobrojnih muzejskih i galerijskih institucija primjerice Galerije umjetnina u Splitu, Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Narodnog muzeja u Zadru, Gradskog muzeja u Rovinju...

Suradnica autora monografije je Anabel Zanze, a ostali suradnici na monografiji su Ivana Majer i Rozana Vojvoda, dok su za fotografije zaslužni Miho Skvrce, Goran Vranić i drugi. Za oblikovanje monografije zaslužan je studio Bahrach & Krištofić, a tiskana je u Tiskari Zelina d.d.

Umjetnička galerija Dubrovnik ovu je monografiju objavila kao prvu u novopokrenutoj biblioteci "Kosta Strajnić" čiji je urednik Milan Bešlić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.