Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Objavljena "Pjesnička i dramska djela Mavra Vetranovića“

06.02.2017.

13:32

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Matica hrvatska u Zagrebu objavila u sklopu svoje edicije „Stoljeća hrvatske književnosti“, nakon 145 godina, opsežan i kritički izbor iz djela Mavra Vetranovića. Knjigu „Pjesnička i dramska djela Mavra Vetranovića“ priredila je Dubravka Brezak-Stamać.

Iako je Mavro Vetranović (1482.-1576.) suvremenik hrvatskih renesansnih pjesnika, on se svojim književnim stvaralaštvom nadovezu­je na hrvatsku srednjovjekovnu književnost, sudjeluje svojim najboljim tekstovima u hrvatskoj renesansnoj književnosti, a kasnijim svojim djelima pridružuje se i pjesnicima manirizma. Prema Nikici Kolumbiću, Mavro Vetranović, kojemu je nadimak bio Čavčić,  je »s obzirom na vremenski raspon u kojem je stvarao, povezivao nekoliko književnih razdoblja – od srednjovjekovnog misticizma do manirizma druge polovice XVI. st.«. Knjigu „Pjesnička i dramska djela Mavra Vetranovića“ priredila je Dubravka Brezak-Stamać. U knjizi je, uz ostalo, objavljen ep „Pelegrin“, drame „Tužba djevice Marije“ ,“Posvetilište Abramovo“, „Lovac i vila“ te „Orfeo“ i, u pjesničkom izboru, „Pjesanca Marinu Držiću u pomoć“. Urednik izdanja je Josip Lisac a uvodnu studiju s ljetopisom i bibliografijom autora napisala je  Dražana Radman. Mavro Vetranović, podsjetimo, bio je dijelom repertoara Kazališta Marina Držića 2002. godine s izvedbama "Orfea" i "Suzane čiste" u režiji Ivice Boban a predstave su igrane te godine i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.