Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Od danas "Hasanaginica" online na webu Kazališta Marina Držića

23.04.2020.

10:11

Autor: Radio Dubrovnik

KMD

KMD

Foto: - / -

"Hasanaginica" u režiji Ivana Lea Lema prema tekstu Milana Ogrizovića premijerno je odigrana u Kazalištu Marina Držića 18. ožujka 2011. godine. Na Velikoj Sceni u podjeli je bilo ukupno 19 glumaca umjetničkog ansambla KMD-a, a dijelom gostiju i statista.

Pogledajte predstavu na ovom linku!

Glavne likove utjelovili su: Jasna Jukić - Hasanaginica, Vladimir Posavec - Aga Hasanaga, Slavko Juraga - imotski kadija, Milka Podrug Kokotović - majka Age Hasanage, Izmira Brautović - majka Hasanaginice, Lana Helena Hulenić - Sultanija te Zdeslav Čotić - brat Hasanaginice.

O predstavi je prije skoro deset godina redatelj Ivan Leo Lemo zapisao: "Volim kada doseg neke priče seže što šire na našem planetu i zato smo, moj autorski tim i ja, oblikujući likovni i semantički izgled ove predstave bili inspirirani cjelokupnom islamskom kulturom i bošnjačkog i turskog i arapskog svijeta te njezinim utjecajem na nas i na našu „mahalu“. Između ostalog, htjeli smo u polazišnu točku za pričanje ove priče obuhvatiti čak i predrasude prema islamskoj kulturi ne bismo li, naravno, inspirirali na prepoznavanje, razumijevanje, pomirdbu i suosjećanje.

S tom orjentalnom inspiracijom u jedrima te Rumijevim i Hafizovim pjesmama u džepu proputovao sam Tursku i Bliski istok te stekao divne prijatelje čije su gostoljubive energije utkane i u ovu predstavu. Ovo je predstava o sevdahu ili ljubavi."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.