Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Od danas i kultni "Suton" online na www.kmd.hr!

07.04.2020.

11:59

Autor: Radio Dubrovnik

Kazalište Marina Držića

Kazalište Marina Držića

Foto: - / -

Od utorka na listu online predstava Kazalište Marina Držića objavljuje i video kultnog"Sutona" Iva Vojnovića, koji je u travnju 2019. godine premijerno odigran na Velikoj Sceni KMD-a u režiji Ivice Boban!

Ivo Vojnović jedan je od najpoznatijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara, a njegov Suton uvijek iznova intrigira kazališne umjetnike i navodi nas na razmišljanje o našoj vlastitoj sudbini. Komad napisan 1902. koji govori o nestajanju posljednjih pripadnika gosparskog staleža ovaj puta u režiji jedne od najslavnijih hrvatskih redateljica, Ivice Boban.

U predstavi igraju: Izmira Brautović (Mara Nikišina Beneša), Mirej Stanić (Made), Glorija Šoletić (Ore), Nika Lasić (Pavle), Srđana Šimunović (Kata), Hrvoje Sebastijan (Luco Orsatov Volco), Branimir Vidić(Sabo Šiškov Prokulo), Mijo Jurišić (Lujo Lasić) i Zdeslav Čotić (Vaso).

Drugi dio Vojnovićeve Dubrovačke trilogije – Suton – drama snažnih emocionalnih naboja, nostalgična prisjećanja na Dubrovnik kakva više nema, niti će ga ikad biti, s iznimno nijansiranim psihološkim odnosima među likovima, drama o propadanju plemstva Republike koje će se odreći i života, ali ne i tisućljetnog etičkog kodeksa – dramski je tekst koji pripada vrhuncima hrvatske moderne, pa i hrvatske dramske riječi uopće.

Suton je istinska kronika propasti jednog grada, jednog vremena i jednog društvenog sloja, stoga su i situacije u kojima Vojnović majstorski ocrtava osiromašenje Benešine kuće ili ironično podcrtava prisjećanje na dane kad je »Knez još vlado«, naglašenije od ljubavne žudnje Pavle i kapetana Luja.

Predstava se može pogledati ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.