Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Odgođena proslava 55. obljetnice Folklornog ansambla Linđo

08.10.2020.

13:11

Autor: Radio Dubrovnik

FA Linđo

FA Linđo

Foto: - / -

Zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti, uzrokovanih pandemijom COVID 19, te izrazito restriktivnih mjera u odnosu na okupljanje u zatvorenim prostorima, Folklorni ansambl Linđo odgodio je proslavu 55. obljetnice Ansambla koja se, kako je ranije bilo planirano, trebala održati krajem studenoga.

Uprava Ansambla i Organizacijski odbor proslave Linđo 1965. – 2020. vjeruju kako će se predviđeni programi vezani za značajnu Linđovu obljetnicu, ovisno o daljnjem razvoju epidemioloških prilika u Hrvatskoj i Dubrovniku, ipak moći održati u proljeće i ljeto sljedeće 2021. godine. To se posebno odnosi na središnji događaj, odnosno na Svečani nastup brojnih generacija Linđovaca koji se planira održati u sklopu programa idućih, 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

 

                                     LINĐO 1965. – 2020.

Razvojni put Linđa započeo je u jesen 1964. godine kada je u Dubrovnik na odsluženje vojnog roka stigao g. Sulejman Muratović, i kao folkloraš s iskustvom iz zagrebačkog Ansambla 'Koleda' utemeljio folklornu sekciju pri ondašnjoj dubrovačkoj Gimnaziji pedagoškog smjera.

Iako u to vrijeme u Dubrovniku nije postojala tradicija okupljanja mladih temeljena na narodnom stvaralaštvu ustrajnim i predanim radom prvih generacija Linđovaca – uz potporu ondašnjeg vodstva Saveza omladine te Putničke agencije Atlas i tadašnjeg Turističkog društva Dubrovnik – mala folklorna sekcija ubrzo je prerasla u ansambl koji će kroz kasnije godine postati nezaobilaznim brendom u kulturno-turističkoj ponudi Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Početni nastupi upriličeni su u restoranu 'Jadran', dok je prvi javni nastup   Folklorni ansambl Linđo održao 8. listopada 1965. godine u „prepunoj dvorani tvrđave Revelin“, kako je zapisano u medijskom kronikama tog doba.

Od tada do danas Linđo neumorno i s velikim uspjehom postaje pronositeljem i promicateljem scenski vrhunsko uobličene tradicijske kulture i narodne folklorne umjetnosti dubrovačkog kraja i Hrvatske. Od samih početaka, kako u nekadašnjoj državnoj zajednici tako i u samostalnoj Republici Hrvatskoj, u Linđu su radili i rade najpriznatiji hrvatski i drugi koreografi.

Programe ansambla čine plesovi i pjesme iz svih krajeva Hrvatske, a nastupi razigrane i raspjevane dubrovačke mladosti su „lišeni svake baletizacije, rutinske profesionalizacije i koreografsko-scenskih patvorina“, kako Linđove umjetničke dosege ocjenjuju hrvatski i inozemni folklorni i etnostručnjaci.

Najbolji koreografi i glazbenici, originalne narodne nošnje i instrumenti, bogatstvo različitih izvoditeljskih stilova i različitost repertoara popraćeno mladim ljudima koji zrače pozitivnom energijom – postulati su na kojima se Linđo razvijao. Zavidni su rezultati koje je Linđo ostvario od 1965. do 2020. godine.

U tom je razdoblju, među ostalim, više od 3000 mladih Dubrovkinja i Dubrovčana je amaterski se baveći plesom, pjesmom i glazbom pridonijelo popularizaciji i promicanju tradicijskog narodnog stvaralaštva u zemlji i inozemstvu.

U proteklih pet i po desetljeća Linđo je stvorio fundus od 1500 narodnih nošnja, pretežito originalnih, neprocjenjive i raritetne vrijednosti koje plijene pažnju svojom živopisnošću ujedno svjedočeći o bogatstvu tradicijske kulture koju članice i članovi Linđa uspješno pronose diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Od 1965. do 2020. godine Linđo je ime i ugled turističkog i kulturnog Dubrovnika pronio na više od 200 gostovanja diljem Europe, SAD-a, Južne i Srednje Amerike, Australije i Japana. Nastupe dubrovačke razigrane mladosti snimale su najuglednije svjetske televizijske kuće, a od 1967. godine Linđo redovito nastupa u folklornom dijelu Dubrovačkih ljetnih igara, kao najpriznatijem hrvatskom kulturnom festivalu.

Među brojnim priznanjima i nagradama Linđove vitrine krase Zlatna medalja i Zlatna ploča, osvojene na Međunarodnom festivalu u francuskom gradu Dijonu 1973. godine, najprestižnijem europskom i svjetskom folklorističkom natjecanju.

Godine 2012. Linđo dobiva priznanje Međunarodnog Instituta za promidžbu mira kroz turizam iz Vermonta - SAD ( International Institute For Peace Through Tourism)  postavši IIPT-ov „Ambasador mira“.

Poveljom Republike Hrvatske  - za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i izvođenju narodnih plesova, pjesama i tradicijske glazbe u zemlji i inozemstvu – a u prigodi 50. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je FA Linđo 2016. godine.

Uz više od 3800 nastupa/priredaba kojima je u Hrvatskoj i inozemstvu prisustvovalo više od dva milijuna posjetitelja najveći uspjeh Linđa ogleda se u tome što je u Dubrovniku tijekom proteklih pedeset i pet godina stvorena primjerna sredina koja stalno okuplja 200 do 300 mladih djevojaka i mladića u dobi od 12 do 30 godina.

Upravo ta činjenica predstavlja temelj današnjeg djelovanja Folklornog ansambla Linđo koji od 1998. godine postaje ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, nastavljajući se razvijati kao neodvojivi dio sveukupnog kulturno-turističkog života Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.