Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Odigrana premijera predstave "Zlatno libro - bajke iz dubrovačkog kraja"

31.10.2020.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

KMD

KMD

Foto: - / -

U Kazalištu Marina Držića u petak navečer odigrana je premijera predstave „Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja”, u režiji Helene Petković, koja je nastala u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i KMD-a, uz potporu zaklade Caboga Stiftung. Publika može pogledati reprizu već danas od 19 sati!

Dramatizaciju teksta za predstavu potpisuju Marin Lisjak i Filip Jurjević prema odabranim bajkama iz dubrovačkog kraja koje su autori Aleksandra Piteša i Ivica Kipre sakupili u istoimenoj knjizi u izdanju ustanove u kulturi Grada Dubrovnika – Dubrovački Muzeji.

U predstavi igraju kao Vile: Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić, Mirej Stanić, Bojan Beribaka te Dario Gverović u ulozi dječaka.

Objedinjene bajke pripadaju klasičnim primjerima narodnog usmenog stvaralaštva te su bogate fantazmagoričnim likovima, napetim „dramskim” situacijama u kojima se na različite načine iskušavaju i nagrađuju kvalitete protagonista, prepune su arhetipskih elemenata koji, čitani iz suvremene vizure, otvaraju prostor za duhovitu i zanimljivu teatralizaciju.

Također, priče obiluju zanimljivim akustičnim slikama i elementima, što nam je, s obzirom na to da će predstava biti glazbeno – scenskog karaktera, izrazito važno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.